poster

Boycott

Boycott (2001)

Режисер: Clark Johnson

рејтинг: 7.1/10

Содржина

Политичка драма о афроамеричком бојкоту аутобусног пријевоза у САД-у након чувеног случаја Росе Паркс из 1955. Монтгомерy, америчка савезна држава Алабама, 1. просинца 1955. Како је Југ земље и даље расно сегрегиран, у градском аутобусном пријевозу вриједи правило да бијелци сједе у предњем, а црнци у стражњем дијелу возила, строго одвојени једни од других. Но, Афроамериканка Роса Паркс (Ирис Литтле-Тхомас) одбије препустити мјесто једном бијелцу што изазове жестоку реакцију правног сустава. Роса је приведена, док се мјесно афроамеричко становништво, али и сви заговорници расне једнакости, мало помало почну организирати просвједујуќи против тренутачних закона и бојкотирајуќи аутобусни пријевоз. На чело овог граѓанског покрета стану млади проповједник др. Мартин Лутхер Кинг, Јр. (Јеффреy Wригхт) и његова сурадница Јо Анн Робинсон (ЦЦХ Поундер). Идеје о равноправности шире се диљем земље...

Догаѓај у америчком граду Монтгомерyју 1. просинца 1955. када је Афроамериканка Роса Паркс одбила устати бијелцу у аутобусу просвједујуќи тако против дискриминацијских закона који су и даље дијелили амерички Југ по расној основи, по многим је аналитичарима кључни повијесни тренутак у коначном законском изједначавању свих граѓана САД-а неовисно о раси. Чин Росе Паркс убрзо је иницирао лавину збивања, при чему је најважнији бојкот градског аутобусног пријевоза који је покренуло мјесно афроамеричко становништо и сви активисти за права човјека у Алабами. Иако су организатори планирали да бојкот траје неколико дана, просвјед је потрајао чак 381 дан, али је на крају доиста довео до промјена расистичких закона и, што је важније, до ширења покрета за расну равноправност диљем САД-а. О тим је догаѓајима 2001. снимљен изврсни телевизијски филм Боyцотт који је веома модерно режирао данас успјешни холивудски редатељ Цларк Јохнсон (кинохит Специјалци с Цолином Фарреллом) прилагоѓујуќи књигу Даyбреак оф Фреедом, Стеwарта Бурнса. Јохнсон се, иначе, прославио запаженим ТВ пројектима (серијали Одјел за уморства и На рубу закона) од чије је реализације унио много тога и у ову снажну политичку драму. Тако документаристички угоѓај филма наглашавају снимање камером из руке, скоковита монтажа, дјеломична црно-бијела фотографија и устрајавање да сви глумци у филму дјелују не као пуки интерпрети својих повијесних ликова, веќ као они сами, с изворним дијалозима и минималистичком глумом. То је Јохнсону у потпуности успјело, па Боyцотт прије изгледа као доцудрама него ли као филмска реинтерпретација стварних збивања. Притом посебице импонира наступ Јеффреyја Wригхта, ове године награѓеног Златним глобусом за ТВ серијал Ангелс ин Америца, који је увјерљиво одглумио нобеловца др. Мартина Лутхера Кинга (1929.-1964.), једног од највеќих бораца за права човјека у повијести САД-а.

Прегледи


Нема Прегледи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.