poster

Ударци и пољупци

THE HEART IS DECEITFUL ABOVE ALL THINGS (2004)

Драма | САД, Обединетото Кралство, Франција, Јапонија
Режисер: Asia Argento

рејтинг: 6.3/10

Содржина

Јеремиах (Ј. Беннет) је седмогодишњи син наркоманке Саре (А. Аргенто) која га је напустила и оставила на чување скрбницима. Иако је дјечак у дому својих удомитеља пронашао мир и среќу, социјална га служба одлучи вратити мајци вјерујуќи да се Сарах излијечила. То је за Јиммyја почетак ноќних мора. Сарах непрестано доводи у опасност свога сина, јер се опија и дрогира, а при томе допушта да га злостављају њезини једноноќни љубавници. Ствари се не промијене ни када се Сарах уда за Емерсона (Ј. Реннер) који брутално силује дјечака. Завршивши у болници, Јеремиах доспије у дом своје баке (О. Мути) и дједа (П. Фонда) који му умјесто њежности и разумијевања пруже ригорозни одгој у складу са својим вјерским фундаментализмом. Три године послије Јеремиах (Д. Спроусе, Ц. Спроусе) поновно доѓе у руке своје нестабилне мајке која живи од стриптиза и проституирања...

Драму "Ударци и пољупци" доиста није лако гледати. Ријеч је засигурно о једном од најпотреснијих филмских приказа злостављања дјеце. Настао је у америчко-британско-француској копродукцији, а редатељица му је талијанска филмашица Асиа Аргенто. Успјешна као књижевница и глумица (Цомпагна ди виаггио, Пердиамоци ди виста!), свестрана се Асиа Аргенто од половице деведесетих бави и режијом, а њезин је први дугометражни играни филм "Сцарлет Дива" (1999). Овај се пут одлучила за екранизацију контроверзне књиге Ј. Т. ЛеРоyа. Филм досљедно преноси дух књиге нимало не штедеќи гледатеље драстичних призора. Редатељица Асиа Аргенто преузела је улогу Саре у којој је врло увјерљива. Иако редатељица неувијено приказује Јеремиахине муке устрајавајуќи на реалистичности приче, ипак се одлучила и за дјеломични визаулни експеримент рабеќи гдјегдје и анимиране уметке. Уз изврсну Асиу Аргенто, свакако треба похвалити и наступ у вријеме снимања осмогодишњег Јиммyја Беннета (Заштитни код, Свемогуќи Еван) који је изнимно зрело одглумио Јеремиаху у доби од седам година (десетогодишњег дјечака одглумили су близанци Дyлан и Цоле Спроусе). У осталим су улогама П. Фонда (Голи у седлу, Улее'с Голд), талијанска глумачка звијезда О. Мути (Цодице привато, Фласх Гордон), затим Ј. Реннер (Дахмер, Нео Нед), К. Пардуе (Сјетите се Титана, Тринаест), Ј. Систо (Тхе Мовие херо, серија Два метра испод земље), контроверзни глазбеник М. Мансон те W. Рyдер (Мале жене, Вријеме невиности). За своју је интерпретацију Асиа Аргенто номинирана за годишњу награду талијанских филмских критичара.

Прегледи


Нема Прегледи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.