рејтинг: 8.7/10
Оценка на корисникот: 7.8/10
(5 гласови)

Содржина

Документарно-играни филм "Коридор 92" бави се хронологијом једне од најзначајних битки Војске Републике Српске - битком за пробој коридора у Посавини. Била је то битка која је дефинисала даљу судбину Републике Српске, битка која је спојила западни и источни део Српске, битка која је поново успоставила везу Бањалуке са Бијељином и Београдом.
Операција "Коридор", како се званично звала ова велика војна акција, за становништво обе Крајине значила је живот. Омогуќила је поново успостављње снабдевања храном, струјом, доставу лекова.... Због недостатака кисоника, до којег је дошло после пресецња путне комуникације са Југославијом, у бањалучком породилишту токома маја и јуна 1992. године умрло је 12 беба.
Пробој Коридора био је, те 1992. године, питање опстанка или нестанка српског народа у једном делу Републике Српске.
Филм хронолошки прати догаѓаје од 3. марта, када су снаге Хрватске војске уз припаднике Хрватског вијеќа одбране ушле на простор Босне и Херцеговине и у даљем напредовању пресекле везу српских Крајина са Србијом, до 7. октобра 1992. године - када је ослобоѓен Брод и када су остварени циљеви операције "Коридор".
Документарно-играни филм "Коридор 92" базиран је на сведочењима учесника борби, припадника готово свих јединица које су учествовале у операцији. На основу њихових прича реконструисани су догаѓаји који су утицали на даљи исход борбе: спајање јединица Источнобосанског и Првог крајишког корпуса, борбе за ослобоѓење Модриче, Оџака и Дервенте, вишемесечне борбе на Ободном каналу и Кострешу и коначно ослобоѓење Брода.
Документарно играни филм покрива дешавања у општинама Модрича, Оџак, Дервента и тадашњи Босански Брод у којима је деловао Први крајишки корпус ВРС, носилац војне операције "Коридор".
Филм се бави и страдањима српског становништва у хрватским логорима на простору Посавине у периоду пре отпочињања војне акције ВРС (март - јун 1992.).
У логорима у Посавини било је заробљено око 2800 Срба меѓу којима и 106 деце.
За злочине и убиства Срба у логорима у Дервенти, Оџаку и Броду правоснажно је осуѓено 19 припадника Хрватског вијеќа одбране и Хрватске војске на казну затвора у укупном трајању од 120 година.
Према подацима Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, током акције "Коридор" (у општинама Модрича, Дервента, Оџак и Брод) погинуло је 508 бораца Војске Републике Српске и Милиције Републике Српске Крајине. Према хрватским подацима страдо је 1261 војник ХВ и ХВО.

Слики

Коридор '92Коридор '92

Прегледи


Нема Прегледи
Препораки
  • Ѓавољи рај (1989)

    image
    Југословенски филм из 1989. године, у режији Рајка Грлиќа. Андрија ради као спасилац у учмалом приморском месту, које проживљава дане немачке окупације. Игром...
  • Frieda (1947)

    image
    RAF pilot Robert Dawson returns home from World War II with his new bride, Frieda, the German girl who helped him escape from a prisoner-of-war camp. They have to...
  • Хартов рат (2002)

    image
    Брус Вилис глуми заточеног официра који одбија да одустане од своје борбе против нациста у овој напетој авантури из Другог светског рата. Иако је пуковник...
  • Дечак Мита (1951)

    image
    Дечак Мита, уместо да оде у Београд, приступа покрету илегалаца. Немци, који у меѓувремену окупирају Београд, почињу да прогањају комунисте. Многи од њих гину,...
Топ листи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.