Содржина

У бескрајној плавети Тихог океана налази се комадиќ земље, шачица каменчиќа расута дуж око 2500 километара мора. То су Хаваји, најизолованијем острвљу на планети.
Далеко од плажа крцатих палмама, хотелима, баровима и туристима, налази се свет изванредних природних чудеса. Од активних вулкана, који избацују реке магме и стварају ноно тле, до бујних, зелених шума насељених јединственим биќима; од лавом опрљених црних обала до идиличних белих пешчаних плажа, свет дивљих животиња овде цвета у изузетној разноликости и бројности.
Главна острва постала су живуќе, природне лабораторије где живот истражује путеве какви нису виѓени нигде на земљи. Нежне гусенице, које су некада јеле биље, одбациле су своју вегетаријанску дијету и развиле склоност ка животињском месу. Цврчци, које су на Хаваје донели олујни ветрови, изгубили су способност летења и прилагодили се копању по врелој лави, у потрази за мртвим и умируќим биќима.
На ситним стенама, остацима древних вулкана, које се налазе стотинама километара далеко од главног острвља, живи најреѓи сисар на свету: хавајска монах фока, која живи само ту и нигде друго и озбиљно је угрожена. Хране су у плиќацима, одрасли мужјаци заводљиво круже тражеќи прилику за парење, а младунци, драгоцена нада за будуќност и опстанак врсте, уживају у безбрижној игри меѓу стенама.
Сваки угао Хаваја пуца од живота! Плитки гребени светлуцају од риба најживописнијих боја, а тиркизне воде лагуна пуне су делфина, стотине јединки, уживају, играју се и изводе вратоломије у сигурности. То драгоцене земље постало је место одмора за морске луталице - разбацани пешчани спрудови окупљају милионе албатроса током сезоне парења.
Море око Хаваја такоѓе пружа дом пилот-китовима, као и белорепој океанској ајкули. У заливима широм архипелага, зелене корњаче траже уточиште на шареним коралним гребенима, а хране се на околним „ливадама" богатим бујном морском травом.
Чак и ноќ у овим водама доноси својеврстан спектакл! Џиновске раже плешу на месечини, док се хране.
Хаваји, комадиќ Америке у сред Тихог океана, земља какве нигде нема!

Продуцент: Carl Hall, Mick Kaczorowski
Наратор: Robert Jiminez
времетраење: 60 мин

Слики

Хаваји: Рај и уточиштеХаваји: Рај и уточиштеХаваји: Рај и уточиштеХаваји: Рај и уточиште

Прегледи


Нема Прегледи
Препораки
  • Нарко култура (2013)

    image
    У сиромашној средини лако се све вриједности преокрену наглавачке. Тамо гдје је живот безвриједан, криминалци лако постају звијезде. То добро знају становници...
  • On the Yeti Trail (2014)

    image
    For the first time in over a century, Yeti legends and personal accounts have become the subject of scientific studies. Does the Yeti really exist? Fascinating...
  • The Nuclear Requiem: The Nuclear World Project (2016)

    image
    For over seven decades the nuclear bomb has been a presence in our lives. The Nuclear Requiem is a meditation, based on a journey taken during the 70th...
  • My Journey Through French Cinema (2016)

    image
    Bertrand Tavernier's personal journey through French cinema, from films he enjoyed as a boy to his own early career, told through portraits of key creative figures.
Топ листи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.