Содржина

Тијеком Другога свјетског рата, једна од најкрвавијих битки одиграла се на подручју бивше Југославије, због чега је створен је нови филмски жанр - партизански филм. 40 година касније тај жанр је надишао свој првотни разлог настанка и постао је један од најважнијих у источној Еуропи.
Због три партизанска филма срушена су нека села и мостови, али у њему су глумили тадашња највеќа филмска имена (Yул Брyннер, Рицхард Буртон, Орсон Wеллес, Францо Неро, Ирене Папас), филмови су номинирани за филмску награду Осцар, Пабло Пицассо је насликао плакат за један од њих, а један је био и остао најгледанији филм с подручја бивше Југославије („Валтер брани Сарајево).

Документарни филм редатеља Игора Стоименова („Робна куќа) бави се жанром партизанског филма који је обиљежио југославенску кинематографију. У филму се користи низ инсерата из славних филмова, као и интервјуи с глумцима, редатељима и критичарима, који анализирају тај филмски феномен.

Слики

Партизански филм

Прегледи


Нема Прегледи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.