poster

Nešto opako ovamo se zaputilo

SOMETHING WICKED THIS WAY COMES (1983)

Режисер: Jack Clayton

рејтинг: 6.6/10
Оценка на корисникот: 10/10

Содржина

Емотивни Wилл Халлоwаy и данас се сјеќа свог дјетињства, кад је имао 12 година, и кад су се тог вјетровитог листопада у њиховом сликовитом градиќу Греентоwну збили застрашујуќи догаѓаји. Wилл (В. Петерсон) је био весео и знатижељан дјечак, одличан ученик којим се његов отац, помало укочени Цхарлес (Ј. Робардс), изузетно поносио. Слободно вријеме проводио је у друштву свог најбољег пријатеља Јима Нигхтсхадеа (С. Царсон), сина самохране мајке (Д. Ладд), несретне жене која је годинама чекала повратак свог супруга. Wилл и Јим су о свима знали све. Премда су чули да је њихова наставница, строга госпоѓица Фолеy (М. Г. Цанфиелд), некад била најљепша дјевојка у граду, у то никако нису могли повјеровати. Такоѓер, знали су да снажни Кен Цросетти (Р. Давалос) често препричава своје невјеројатне доживљаје с прелијепим дјевојкама, као и да се инвалид Ед (Ј. Стацy), човјек без лијеве руке и ноге, с носталгијом сјеќа дјетињства кад је био здрав и разигран клинац. Тог је листопада, меѓутим, монотону свакодневицу Греентоwна пореметио неочекивани долазак необичног циркуса. Док су воѓа шарене поворке, тајанствени господин Дарк (Ј. Прyце) и његова помоќница Дуст Wитцх (П. Гриер), људе позивали на незаборавну забаву, Wилл и Јим су убрзо на сумјештанима запазили необичне промјене. Након што се Цросетти и Ед почну понашати као хипнотизирани, клинци виде како се обојица тијеком вожње на вртуљку под дјеловањем чаролије господина Дарка изузетно помлаѓују и постају дјеца...

Насловљена према дијелу стиха из гласовите Схакеспеарове трагедије Мацбетх, хваљена фантастична хорор драма редатеља Јацка Цлаyтона (Велики Гатсбy, Тхе Инноцентс, Тхе Пумпкин Еатер, Оур Мотхер´с Хоусе), филмаша који је за режију драме "Роом ат тхе Топ" 1960. освојио номинацију за Осцара, изузетно је успјела екранизација бестселер романа гласовитог књижевника Раyа Брадбурyја (Фахренхеит 451, Марсовске кронике, Звук грома, Ит Цаме фром Оутер Спаце, Казалиште Раyа Брадбурyја). Брадбурy је уз Степхена Кинга засигурно најпознатији мајстор хорора, писац склон истраживању природе тоталитаризма и мрачног наличја наизглед идиличне "америцане". И вечерашњи наслов препознатљиво је Брадбурyјево дјело, снажна, емотивна, размјерно слојевита и помало носталгијом обојена прича о одрастању и силом прилика убрзаном сазријевању у сликовитој америчкој провинцији. Редатељ је Јацк Цлаyтон којем је Брадбурyјев текст савршено легао, и који је уз сурадњу сниматеља Степхена Х. Бурума (Долина смрти, Недодирљиви, Рат ружа, Царлитов начин, Немогуќа мисија, Змијске очи, Мисија на Марс, Живот или нешто слично), који је филму подарио изнимно дојмљив и пасторални угоѓај. У главној улози је даровити дјечак В. Петерсон (серије Звјездане стазе: Генерације, Беверлy Хиллс 90210, Звјездане стазе: Дееп Спаце Нине), а његови су партнери двоструки оскаровац Ј. Робардс (Дуго путовање у ноќ, Јулије Цезар, Пат Гарретт и Биллy тхе Кид, Сви предсједникови људи, Мелвyн и Хоwард, Пхиладелпхиа, Државни непријатељ, Магнолиа), каризматични Ј. Прyце (Бразил, Гленгаррy Глен Росс, Доба невиности, Евита, Ронин, Стигмата, Браќа Гримм), те три пута за Осцара номинирана Д. Ладд (Алице више не станује овдје, Кинеска четврт, Рамблинг Росе, Предсједничке боје). Филмску глазбу потписује оскаровац Јамес Хорнер (Алиенс, Поље снова, Храбро срце, Аполло 13, Титаниц, Генијални ум).

Прегледи


Нема Прегледи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.