Содржина

Један од највеќих складатеља свих времена, Петар Иљич Чајковски (Р. Цхаберлаин), остао је у повијести глазбе заувијек забиљежен као аутор популарних опера (Евгениј Оњегин, Пикова дама) и балета Лабуѓе језеро, Трноружица и Орашар, али и величанствених оркестралних дјела меѓу којима се понајвише истичу 5. симфонија у е-молу и 6. Патетична. Као и многи умјетници посвеќени понајприје стварању, проживио је буран и несреѓен живот у којему су, унаточ његовој притајеној хомосексуалности, главну улогу одиграле жене - његова сестра Саша (С. Маyделле), супруга Антонина Миљукова (Г. Јацксон) и богата подупиратељица Надежда вон Мецк (И. Телезyнска)...
"Љубитељи глазбе", узбудљива филмска евокација живота рускога глазбенога генија П. И. Чајковског, један је од великих биографских филмова култнога британскога редатеља Кена Русселла (Заљубљене жене, Томмy). Својственим стилом Русселл кључне точке складатељева живота супротставља најузвишенијим тренуцима његових партитура те ствара јединствену структуру силовита ритма у којој се вртоглави покрети камере, с честим перспективним искривљењима, измјењују са смиреним секвенцама рускога пејзажа, а готово документаристичке реконструкције с ексцентричним ауторским надоградњама. Русселлов опус биографских, документарних и играних филмова неуспоредив је и јединствен. Бавио се животописима и стваралаштвом многих умјетника, од сликара Х. Роуссеауа и Д. Г. Россеттија до кипара Гаудиер-Брзеског и глумаца И. Дунцан те Р. Валентина, но најчешќе и најуспјешније управо животом и дјелом глазбеника. Његов "Махлер" и "Лисзтоманиа", са свим својим врлинама и манама, остају култна дјела којима се љубитељи филма и глазбе стално враќају. "Љубитељи глазбе", уз контроверзна, голицава и сензационалистичка инзистирања, али и блиставо чисте визуализације глазбених врхунаца, можда је најбољи попис врлина и мана Русселлова осебујна рукописа. Лијепи Рицхард Цхаберлаин, заувијек упамќен као др. Килдаре, остварио је главном улогом у овоме филму нешто најближе успјелој драмској роли, док је вишеструка оскаровка Гленда Јацксон (Заљубљене жене, Љубавник великога стила) и овдје показала сву раскош свога глумачкога дара.

Слики

The Music Lovers

Прегледи


Нема Прегледи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.