poster

Путовање Наттy Ганн

THE JOURNEY OF NATTY GANN (1985)

Режисер: Jeremy Kagan

рејтинг: 6.8/10

Содржина

Цхицаго, 1935. Земља и даље трпи посљедице тешке господарске кризе, а меѓу осиромашеним радницима је и удовац Сол Ганн (Р. Wисе). Скрбеќи за своју дванаестогодишњу кќерку Наттy (М. Саленгер), Сол покушава пронаќи посао који ќе дјетету и њему омогуќити колико-толико пристојан живот. Наттy обожава свог оца и спремна му је помоќи у било чему. Меѓутим, Сол добије посао у дрвној индустрији на другом крају земље те је присиљен оставити Наттy власници преноќишта Цонние (Л. Казан) уз обеќање да ќе се вратити по њу чим уштеди довољно новца. Наттy одлучи побјеќи новој несимпатичној скрбници и скривајуќи се у влаку крене према држави Wасхингтон. На путу упозна луталицу Харрyја (Ј. Цусацк) и вука о којем се почне бринути као о љубимцу...
Тридесете године 20. стољеќа често су надахњивале филмаше на приче о борби против тешких животних увјета. Раздобље велике економске кризе није мимоишло ни филмске приче намијењене млаѓој публици при чему је можда најпознатији мјузикл "Анние" у режији Јохна Хустона. Једна одлучна дјевојчица налази се и у средишту ове америчке пустоловне драме снимљене на локацијама у Канади у продукцији твртке Wалт Диснеy. Уз обитељски и социјални контекст, филм је у првом реду пустоловна прича о физичком и метафоричком путовању насловне јунакиње. Сазријевајуќи дословце у вагонима, на цести и у контакту с најразличитијим људима, лик Наттy Ганн типичан је за жанр америцане, емотивно набијене приче о неодустајању од својих снова и о борби за њих. Сан је у овом случају обитељско заједништво и потрага средишње јунакиње за оцем удаљеним тисуќама километара. Њу је бриљантно одглумила у вријеме премијере петнаестогодишња дебитантица Мередитх Саленгер (Тхе Кисс, А Нигхт ин тхе Лифе оф Јиммy Реардон) која је за свој наступ добила престижну Yоунг Артист Аwард. Иако је млада глумица и касније остваривала запажене улоге те дипломирала психологију на Харварду, ипак је остала најпознатија по својој наступној интерпретацији истодобно срчане и њежне Наттy Ганн. Оца тумачи Р. Wисе, познат из серије Тwин Пеакс, а у филму се појављују Ј. Цусацк (Хигх Фиделитy, Беинг Јохн Малковицх), затим Л. Казан (Мy Фаворите Yеарс, Моје грчко вјенчање) те покојни С. Цротхерс (Исијавање, Меет Ме ат тхе Фаир). Један од важних ликова у причи је и Наттин љубимац вук којег је утјеловио пас Јед. Филм је режирао Јеремy Каган, лауреат у Монтреалу (Тхе Цхосен) и добитник Еммyја (серија Цхицаго Хопе), а меѓу екипом иза камера истичу се и складатељ Јамес Хорнер, добитник Осцара за "Титаниц", те костимограф Алберт Wолскy чији је рад на реконструкцији раздобља номиниран за Осцара. Ово је први амерички филм који је на Московском филмском фестивалу добио главну награду.

Прегледи


Нема Прегледи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.