рејтинг: 7.0/10
Оценка на корисникот: 9.5/10
(2 гласови)

Содржина

Алице Адамс (К. Хепбурн) добродушна је али и амбициозна дјевојка из ниже средње класе која би се свакако жељела уклопити у друштво богатијих дјевојака каква је Милдред Палмер (Е. Венабле). У томе ју подржава мајка (А. Схоемакер), такоѓер амбициозна жена која болесном супругу Виргилу (Ф. Стоне) непрестано приговара што је живот провео као обични трговац који њој и кќери није омогуќио бољи живот. Након што ју Милдред Палмер једном позове на плес у својој куќи, беспарицом мучена Алице умјесто цвијеќа купљеног у цвјеќарници на забаву понесе стручак љубичица убран у парку. А кад на плес стигне у пратњи свог скромног и помало лакомисленог брата Wалтера (Ф. Албертсон), Алице схвати да је њезина хаљина старомодна и да због свог скромног обитељског залеѓа не може наќи партнера за плес. Но тада упозна Wалтера Русселла (Ф. МацМурраy), углаѓеног младиќа из богате обитељи с којим ќе се наставити виѓати. Након што се заљуби у Wалтера, Алице га уз мајчину помоќ одлучи задивити организирањем богате обитељске вечере за коју ангажирају слушкињу Малену Бурнс (Х. МцДаниел). Истодобно мајка оца почне наговарати да крене у ризичан пословни потхват с творницом љепила...

Године 1936. номинирана за Осцара у категоријама најбољег филма и најуспјелије главне женске улоге, изврсна хуморна романтична мелодрама редатеља Георгеа Стевенса ("Мјесто под сунцем", "Схане", "Дневник Анне Франк"), добитника Осцара за режију култне епске драме "Див", посљедњег филма у каријери Јамеса Деана, успјела је екранизација популарног истоименог романа Боотха Таркингтона ("Величанствени Амберсонови"). Другу прилагодбу романа који је у форми нијемог филма претходно 1923. године адаптирао Роwланд В. Лее, изворно је према замисли гласовите четвероструке оскаровке Катхерине Хепбурн ("Силом дадиља", "Адамово ребро", "Афричка краљица") требао режирати велики Георге Цукор, но он је због заузетости на "Давиду Цопперфиелду" као замјене предложио Wиллиама Wyлера или Георгеа Стевенса. Иако је Хепбурн преферирала подријетлом Нијемца Wиллиама Wyлера, продуцент Пандро С. Берман изабрао је Американца Георгеа Стевенса. Коначни резултат је емотивно, сугестивно режирано, изузетно расположено глумљено и врло шармантно остварење које заплетом и причом знатно одступа од Таркингтонове прозе. У односу на роман, у филму "Алице Адамс" изостављени су неки интригантнији детаљи и песимистичнији тонови, а отворени завршетак замијењен је класичним романтичним хаппyендом. За то је заслужан и Георге Цукор, који је на инзистирање продуцента Бермана редатеља Георгеа Стевенса наговорио на измјене сценарија у којем је осим Доротхy Yост ("Весели развод"), Мортимера Оффнера и Јане Мурфин ("Понос и предрасуде") интервенирала и Катхерине Хепбурн. Њезин глумачки партнер је Ф. МцМурраy ("Двострука обмана", "Апартман"), а ефектну глазбу потписује вишеструко за Осцара номинирани Роy Wебб ("Озлоглашена", "Из прошлости").

Прегледи


Нема Прегледи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.