Содржина

Робинсон Црусое (Д. О´Херлихy) млади је енглески аристократ и поморац који 1659. године плови у Африку да тамо купи робове. Након што једрењак доживи хаварију, Црусое се успије спасити те доспије на напуштени тропски оток пред обалом Јужне Америке. Суочен с непознатим и непријатељским окружењем, Црусое почне схваќати да се први пут у животу мора сам и без помоќи слугу снаќи за храну и заклон, те да се мора ослонити искључиво на властиту снагу и ум. Једини који му помажу у борби против самоќе и губљења разума су бродски пас Реx и мачак Сам, но кад и они након неколико година угину Црусое ќе се мучен халуцинацијама и сексуалним фрустрацијама наќи на рубу лудила. А онда ќе једног дана неочекивано сусрести дивљег и испрва агресивног домороца (Ј. Фернáндез) с којим ќе се напосљетку спријатељити те му дати име Петко. Но кроз живот с Петком, којег ќе полако почети одгајати и цивилизирати, Црусое ќе се суочити с властитим предрасудама, особито с колонијалним духом и расизмом оптереќеним свјетоназором...
Године 1955. номинирана за Осцара за најбољу главну мушку улогу, те за награду БАФТА у категорији најбољег филма, изврсна пустоловна драма "Робинсон Црусое" гласовитог Луиса Буñуела изузетно је успјела адаптација знаменитог романа енглеског писца и новинара Даниела Дефоеа. По свему судеќи дјело је било надахнуто истинитим догаѓајима, односно доживљајима шкотског бродоломца Алеxандера Селкирка који је дуже од четири године проживио на отоку Мáс а Тиерра у Тихом оцеану пред обалом Чилеа, отоку којем су чилеанске власти 1966. године назив промијениле у Робинсон Црусое.

Прегледи


Нема Прегледи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.