рејтинг: 7.1/10

Содржина

Расизмом подијељени Неw Орлеанс у савезној америчкој држави Лоуисиани 1960. године. Кад на наговор доктора Броyарда (П. Францис Јамес), активиста за права црнаца, пристану да једно од њихово четверо дјеце, 6-годишња кќи Рубy Нелл Бридгес (Ц. Монет), као прва тамнопута ученица крене у школу дотад намијењену искључиво бијелцима, аутомеханичар Абон Бридгес (М. Беацх) и његова супруга Луциелле (Л. Роцхон) и не слуте да ќе то из темеља промијенити њихове животе. Рубy је емотивна и изнимно бистра дјевојчица, која се страшно изненади видјевши да ќе је првог дана наставе до улаза у разред пратити четворица савезних шерифа. Не схваќајуќи што се догаѓа, запрепасти се кад пред школом угледа разуларену свјетину и побјешњеле мајке с дјецом, које ју стану вријеѓати и пријетити јој смрќу. Да ствар буде гора, Рубy веќ првог дана схвати да се према њој врло нетрпељиво опходи равнатељица школе, груба госпоѓа Wоодмере (Д. Сцарwид), као и веќина њезиних колегица. Једина која ју срдачно дочека јест шармантна Барбара Хенрy (П. А. Миллер), млада учитељица која је тек допутовала на нови посао у Неw Орлеанс. Док уз Барбару с лакоќом сриче прва слова, Рубy слиједеќих дана све више осјеќа осамљеност и тјескобу због тога што је једина ученица у разреду. Меѓутим, примијетивши њезин страх на улазу у школу, за Рубyн се случај заинтересира др. Роберт Цолес (К. Поллак), пожртвовни психолог који дјевојчици одлучи помоќи. Док се он уз помоќ Барбаре и своје супруге Јане (Ј. Л. Келлy) поступно успијева приближити Рубy, њезини родитељи почињу осјеќати нетрпељивост и пријеке погледе сусједа, а Абон убрзо добива и отказ на послу....

Драма хваљене француско-америчке сценаристице и редатељице Еузхан Палцy (Тхе Мессенгер, Л´Ателиер ду диабле, А Дрy Wхите Сеасон, Симеóн, Тхе Киллинг Yард), на фестивалу у Венецији 1983. године награѓене Сребрним лавом за режију драме "Руе цасес нèгрес", ангажирано је и емотивно остварење, размјерно снажна моралка темељена на истинитим догаѓајима из дјетињства Рубy Нелл Бридгес, данас цијењене активистице за права црнаца и оснивачице "Тхе Африцан Америцан Регистрyја". Трауматичне догаѓаје из дјетињства храбре и сензибилне дјевојчице, редатељица Палцy упризорује једноставно и ненаметљиво, углавном се успјешно клонеќи патетике, осуде било чијих поступака, доцирања и повишених тонова. Као прва тамнопута филмашица која је добила прилику режирати у Холлywооду, Палцy је стекла епитет "велике редатељице" којим ју је почастио гласовити критичар Рогер Еберт, те глумца Алана Алду навела на закључак да је једна од ријетких умјетница способних подједнако увјерљиво режирати адреналином набијену акцијску секвенцу, као и интимну драму која се одвија измеѓу двоје људи. У насловној улози гледамо даровиту дјевојчицу Ц. Монет (Представљамо Доротхy Дандридге, серије Царолине у граду, Хитна служба), а њезини су партнери атрактивна П. А. Миллер (Билоxи Блуес, Бруцош, Буѓења, Полицајац из дјечјег вртиќа, Цхаплин), глумица која је за улогу у изврсној гангстерској драми "Царлитов начин" Бриана де Палме 1994. године номинирана за Златни глобус, познати К. Поллак (Wиллоw, Авалон, Мало добрих људи, Приведите осумњичене, Цасино, Она је све то, Почетак краја, Убојица меког срца) и Л. Роцхон (Бумеранг, Чекајуќи издисај, Комора, Велики погодак, Само игра).

Слики

Ruby Bridges

Прегледи


Нема Прегледи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.