poster

RFK

RFK (2002)

Режисер: Robert Dornhelm

Каде да се погледне
Емисијата не е достапна во државата
рејтинг: 6.5/10

Содржина

Прича почиње 1963. године атентатом на Јохна Кеннедyја (М. Донован). На мјесто предсједника долази Лyндон Јохнсон (Ј. Цромwелл). Вијетнамски рат је у јеку, Јохнсон води ратну политику до побједе, иако гине превише људи. Ни унутрашња ситуација није блистава: црначки немири у Лос Ангелесу, штрајк мексичких радника у Калифорнији због неједнаких радних увјета, демонстрације против рата у Вијетнаму.Године 1964. Боббy Кеннедy (Л. Роацхе) постаје сенатор државе Неw Yорк и брзо доказује да оно за што се залаже - борба против дискриминације, сиромаштва и вијетнамског рата прије свега - нису само фразе. Меѓу својим богатим пријатељима налази инвеститоре за градњу станова за најсиромашмнији слој углавном црног становништа и у Конгрес успијева довести расправу о сиромаштву; једини се усуѓује отиќи у Мемпхис кад је убијен Мартин Лутхер Кинг и масе га дочекују с одушевљењем; смирује немире у Калифорнији и успоставља контакт с радничким воѓом Цесаром који открива да у младог сенатора може имати повјерења... Напосљетку, супротставља се предсједнику Јохнсону и јавно устаје против рата у Вијетнаму. На наговор најближих сурадника и своје жене Етхел (М. МцПхаил), кандидира се за предсједника и укључује у кампању за изборе 1968. године, али је убијен прије избора.

Прича о животу Роберта Кеннедyја открива много не само о њему, него и о његовој обитељи, о много успјешнијем и омиљенијем брату, те о времену у којему су живјели. О РФК-у снимљен је један документарни филм и телевизијска серија, а ово је прва филмска екранизација кључних година његовог живота, од 1963. до 1968. Боббy је волио и цијенио свог старијег брата и у свим најтежим ситуацијама видимо га како с њим води замишљене дијалоге. Мало-помало, откривају се и разлике у њиховим наравима, као што се мало-помало Роберт мијења, а да тога није ни свјестан. На примјер, кад одржи говор након Кингове смрти, открије се да је само пет година раније он особно наредио да се Мартина Лутхера Кинга прислушкује. И док он сам пред собом покушава наќи разлог, његов му најближи сурадник каже: "Не, Боббy, није то, ти си се промијенио." Од размаженог богаташког сина вјечно у сјени доминантнијег Јохна, Роберт је одрастао у зрелог, храброг и интелигентног борца за праведнију Америку.

Прегледи


Нема Прегледи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.