poster

Johnny Belinda

JOHNNY BELINDA (1948)

Драма | САД
Режисер: Jean Negulesco

рејтинг: 7.8/10

Содржина

Драма. Оток Цапе Бретон у Новој Шкотској крајем 40-их година. Становници малог рибарског насеља груби су и негостољубиви попут климе која на отоку влада, а меѓу њима се примитивизмом издваја рибар Лоцкy МцЦормицк (С. МцНаллy). Кад на оток стигне млади лијечник Роберт Рицхардсон (Л. Аyрес), пажњу му убрзо привуче плаха и лијепа глухонијема дјевојка Белинда МцДоналд (Ј. Wyман), кќи скромног млинара и фармера Блацка МцДоналда (Ц. Бицкфорд), коју уз оца подиже и његова помало нељубазна сестра Аггие (А. Моорехеад). Након што дозна да је Белинда глухонијемом постала у дјетињству, те да не зна ни читати ни писати, лијечник јој одлучи посветити све своје слободно вријеме. Учеќи ју читању с усана и језику глухонијемих, он ќе се поступно зближити с Белиндом, не слутеќи да је на дјевојку на забави у МцДоналдову млину око бацио рибар Лоцкy. Истодобно, у Роберта је потајно заљубљена Стелла (Ј. Стерлинг), Лоцкyјева дјевојка. Кад отац и Аггие на пар дана отпутују из мјеста, припити Лоцкy једне ноќи упадне у млин и силује Белинду...
Изврсна мелодрама америчког редатеља румуњских коријена Јеана Негулесцоа (Хумореска, Куќа на путу, Како се удати за милијунаша, Три новчиќа у фонтани, Дјечак на дупину), филмаша који је, премда изузетно вјешт у режирању мелодрамских сижеја и трилера, познат постао првенствено реализацијом комедија мелодрамског угоѓаја и који никад није у потпуности стекао заслужени углед, импресивна је екранизација казалишног комада Елмера Харриса. Филм који је од 12 номинација за Осцара потврдио само оног за главну женску улогу Ј. Wyман, снажна је, комплексна, слојевита, емотивна и дирљива прича о сукобу љубави, племенитости, пожртвовности и доброте с једне, те примитивизма, лицемјерја и насиља с друге стране. Уз изврсне наступе Осцаром овјенчане Ј. Wyман (Трема, Стаклена менажерија, Долази младожења, Величанствена опсесија, Све што небо допушта, серија Соколов гребен) и Л. Аyреса (Необичан случај доктора Килдареа, Битка за планет мајмуна, серија Галацтица: свемирска крстарица), ваља издвојити и изврсне споредне наступе Ц. Бицкфорда (Оседлај дивљи вјетар, Двобој на сунцу, Звијезда је роѓена, Велика земља, Дани вина и ружа) и А. Моорехеад (Граѓанин Кане, Јане Еyре, Величанствени Амберсонови, Величанствена опсесија, Све што небо допушта), обоје номинирани за Осцара за улоге у овом филму. У споредним улогама су С. МцНаллy (Харвеyеве дјевојке, Wинцхестер ´73, серија Старскy и Хутцх) и Ј. Стерлинг (Понy Еxпресс, Тхе Хигх анд тхе Мигхтy, серија Мала куќа у прерији), филмску глазбу потписује троструки оскаровац Маx Стеинер (Језебел, Замео их вјетар, Наредник Yорк, Цасабланца, Рапсодија у плавом), а фотографију Тед Д. МцЦорд (Младиќ с трубом, Источно од раја, Пустоловине Хуцклеберрyја Финна, Моје пјесме, моји снови).

Прегледи


Нема Прегледи

Најави се

TvProfil користи колачиња за да обезбеди подобро корисничко искуство и функционалност на страницата. Повеќе информации за колачињата можете да најдете овде: Полиса на приватност.