SADRžAJ

Mitološki odnos prema beloglavom supu ukorenjen je u našem narodu. Dvoglavi beloglavi sup je bio omiljeni simbol vlasti i moći među sednjovekovnom vlastelom. Kao simbol nepobedivosti i uspeha nalazi se na grbu Nemanjića, Mrnjavčevića i Crnojevića.
Svojim rasponom krila do tri metra sugeriše da je nebeski gospodar koji koristeći vazdušnu struju može da preleti neslućene razdaljine. Jedan beloglavi sup je iz Rezervata "Uvac" stigao čak do Jemena.
U Rezervatu "Uvac", u svom prirodnom staništu bio je pred izumiranjem 60-ih godina prošlog veka zbog masovne upotrebe teških otrova koje su ljudi koristili za šumske štetočine.
Strvinar, neprevaziđeni čistač prirode, hrani se isključivo ubijenim ili životinjama koje su uginule zbog bolesti. Od tih bolesti se sami ne razboljevaju i ne prenosi ih.
Zahvaljujući inicijativi pojedinaca i lokalnog življa koja je prerasla u pokret, zaštićen je i od nekoliko parova sada je to kolonija najveća na Balkanu.
Autor: Jelena BožovićSnimatelj: Duško PerićMontažer: Goran DamljanovićUrednik: Ljubisav AleksićOdgovorni urednik Redakcije aktuelno-dokumentarnog programa: Dragan Stojanović

Slike

TragTragTragTragTragTragTragTragTragTragTragTragTragTragTragTragTragTragTragTrag

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
  • Arabija s Levisonom Woodom (2019)

    image
    Levison Wood istražuje Bliski istok na dosad najambicioznijem putovanju. Ekspedicija je to od osam tisuća kilometara po najopasnijoj regiji na Zemlji. On želi...
  • Šon Rajder o NLO-ima (2013)

    image
    Ex-Happy Mondays frontman, Shaun Ryder, was abducted by aliens when he was 15. In this series, he travels the world to meet others who have suffered the same fate.
  • The Dark: Nature's Nighttime World (2012)

    image
    A team of experts venture into the jungles, forests and mountains of central and south America to capture dramatic footage of wildlife at night.
  • Posle prvih 48 (2008)

    image
    Follow "real life detectives" in various cities while they try to crack the case in the first 48 hours after the homicide.
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.