poster

Eko perspektive

Eko perspektive

dokumentarni | Srbija

SADRžAJ

Najveća Evropska kontinentalna peščara, Deliblatska peščara, prostire se na 35 hiljada hektara. Bogatstvo flore i faune čine Stepski božur, šerpet, orhideje, brojne vrste ptica, tekunice ali i vuk, srna i jelen.
Rika jelena predstavlja najspektakularniji ljubavni ritual u prirodi. Može se čuti početkom jeseni, a videti jelena u ljubavnom zovu predstavlja pravi izazov i spektakl.
Prvi pokušaj introdukcije jelena u Srbiji zabeležen je upravo u Deliblatskoj peščari 1926. godine. Nakon prvog neuspelog pokušaja naseljavanje je izvršila nemačka vojska 1943. godine evakuacijom dva jelena i šest košuta iz bombardovanjem oštećenog zoološkog vrta.
Prema najnovijim podacima u Deliblatskoj peščari trenutno ima oko 1100 jelena, 350 divljih svinja i 250 komada srneće divljači.
Poznato je da je košava najjača upravo u Banatu pa je peščara sve više prepoznatljiva i po vetroturbinama. Devojački bunar i Leanka su najpoznatija izletišta. Šetajući peščarom još uvek možete sresti čobane i njihove vredne puline kako čuvaju stado. Jedna od najpoznatijih manifestacija "Deliblatska peščara u smiraj dana" svake godine okupi veliki broj zaljubljenika u prirodu koji u čarobnoj šetnji dinama dožive prelepi zalazak sunca u najvećoj peščari Evrope.
Urednica emisije: Dragana Živojnović
Snimatelj: Ivan Dimitrijević
Snimatelj tona: Marko Buđen
Muzička urednica: Silvija Milošević
Montaža: Marija Aranđelović

Slike

Eko perspektiveEko perspektiveEko perspektiveEko perspektiveEko perspektiveEko perspektiveEko perspektiveEko perspektiveEko perspektiveEko perspektiveEko perspektive

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
  • Paleta

    image
    "Paleta" je emisija Radio-televizije Vojvodine. U pitanju je izbor iz sadržaja koje pripremaju redakcije Televizije na jezicima nacionalnih zajednica. Da bismo se...
  • Zapis

    image
    Ova emisija predstavlja svojevrsnu razglednicu Crne Gore. Autor i voditelj Miomir Maroš, ideje za emisiju dobija od gledalaca koji žele da predstave svoje krajeve...
  • Castle Builders (2015)

    image
    In Medieval Europe castles were the ultimate symbol of dominance. But they also had to serve several different functions; power projection, defense of the realm,...
  • Jorkširski veterinar (2015)

    image
    Skeldejlov tim ima iskrenu strast prema životinjama. Njegovi klijenti retko kada imaju zdravstveno osiguranje, ali njemu je dobrobit životinja na prvom mestu.
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.