PëRMBLEDHJE

Nigerija je globalno među najbrže rastućim tržištima za šampanjac i privatne zrakoplove. Istodobno, 60 posto stanovništva živi s manje od dolara dnevno. Jesu li bogate zalihe nafte u nigerijskom slučaju blagodat ili prokletstvo? Jesu li lideri s vizijom, jake institucije i borba protiv korupcije jamstvo nove Nigerije? Zašto je poduzetništvo ključ održivog razvoja Crnog Kontinenta, kako su svoj nigerijski san s kuhačom u ruci ostvarila braća blizanci iz Lagosa? Svake godine na nigerijsko tržište rada ulazi otprilike dva milijuna mladih, bez posla ih je deset puta više. Je li to glavni razlog odljeva mozgova iz prve afričke ekonomije? Koliko se brzo Nigerija digitalno transformira, kako dočekuje četvrtu industrijsku revoluciju? Projekcije kažu da će do 2050. Nigerija, u kojoj živi svako peto dijete na svijetu koje ne pohađa školu, biti treća najmnogoljudnija zemlja. Koji su ostali milenijski izazovi pred nigerijskim društvom? Koliko je poslovnim ženama teško kročiti kroz i dalje patrijarhalno društvo? Kako je najsvestranija i najpoznatija nigerijska umjetnica sa šest razreda osnovne škole dogurala do tri doktorata? Koliko je Nigerija globalizirana, je li na tom putu izgubila dio kulturnog nasljeđa? Koliko je u suvremenom nigerijskom narativu i dalje prisutan duh Fele Kutija? Koji su izazovi svakodnevnog života u Lagosu, najvećem afričkom gradu i najbrže rastućem svjetskom metropolisu? Zašto Lagos zovu grad generatora? Kako izgleda život u Makoku, najvećem svjetskom slamu na vodi? Kako od zemlje koja uvozi većinu hrane Nigerija planira opet postati prehrambeno samodostatna? Gdje se nalazi prva tvornica hibridnog sjemenja riže u Africi? Što su mandrili i gdje se nalazi rezervat s najuspješnijim rasplodnim programom u zatočeništvu jednog od ugroženih svjetskih primata?

Krijuesi: Dragan Nikolić
Kamermani: Stjepan Kotarski
Redaktori i Filmit: Igor Šumiga

Fotot

Nova NigerijaNova NigerijaNova NigerijaNova NigerijaNova NigerijaNova NigerijaNova NigerijaNova NigerijaNova NigerijaNova NigerijaNova NigerijaNova NigerijaNova Nigerija

Rishikime


Ska rishikime

TvProfil përdor cookie për të siguruar eksperienën më të mirë të përdoruesit dhe funksionalitetin e faqes. Më shumë informacione rreth cookies mund të gjenden këtu: politikat e privatësisë.