FRANÇAISE DOIT VOTER

FRANÇAISE DOIT VOTER (2007)

Franciaország

További vetítések
A műsor nem elérhető az országban

TARTALOM ISMERTETő

Prije, a i kroz više-manje cijelu prvu polovicu 20. stoljeća, žena u Francuskoj nije imala pravo glasa, već je bila osuđena na titulu "čuvarice ognjišta" i na obavljanje samo onih poslova za koje se držalo da pripadaju isključivo njoj. Krajem 19. stoljeća dolazi do prvih ideja o tzv. univerzalnom pravu glasanja - o mogućnosti da svatko, bez obzira na spol, naconalnost i vjeroispovijest ima pravo na sudjelovanje pri izboru političkih vođa svoje zemlje. Iako je Pariška komuna 1871. dala pravo glasa ženama, ono je po njezinom raspadu bilo odbijeno, da bi se ponovno usvojilo tek 1944., što je bila zasluga generala Charlesa de Gaullea...

La Française doit voter kombinacija je igranog filma obogaćenog brojnim dokumentarističkim insertima s početka i sredine 20. stoljeća koji mu podaruju dojam kvazidokumentarnog filma čija se većina radnje odvija u jednoj dvorani pariške Assemblée Nationale, u kojoj se vodi žučna rasprava o pitanju ženskog prava glasanja. Film zorno upućuje na složenost tog problema te vjerno prikazuje evoluciju misli o tom problemu, iznoseći konkretne povijesne činjenice vezane uz tu temu.

Kritikak


Nincs vélemény
TOP LISTáK

Bejelentkezés

A TvProfil sütiket használ a webhely jobb felhasználói élményének és funkcionalitásának biztosítása érdekében. A sütikkel kapcsolatos további információ itt található: adatvédelmi irányelvek.