Ocjena korisnika: 5.5/10
(2 glasa)

SADRžAJ

"Muzej u suvremenom svijetu ne može biti bjelokosna kula", smatra Miroslav Gašparović, ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt, "nego mjesto
dijaloga inspirativne prošlosti i dinamične sadašnjosti, u kojoj se MUO intenzivno mijenja za izazove u budućnosti."
Povodom velike obljetnice u kojoj je Muzej za umjetnost i obrt obilježio 140 godina postojanja kao jedan od najvećih i najstarijih hrvatskih muzeja, pogledajte dokumentarni film Nane Šojlev u kojem Muzej predstavlja novi pravac u svojemu radu ne odbacujući svoje temelje kao sakupljača i čuvara umjetnosti od gotike do današnjih dana.
Naime, 17. veljače 2020. godine Muzej za umjetnost i obrt proslavio je 140. godišnjicu osnutka. Toga dana davne 1880. godine pokrenuto je osnivanje Muzeja za umjetnost i obrt, na inicijativu Društva za umjetnost i njegova tadašnjeg predsjednika Isidora Kršnjavog, kao jedne od prvih institucija takve vrste u Europi.
Ovogodišnji obljetnički planovi dijelom su osujećeni pandemijom i potresom, koji je Muzeju nanio golemu štetu i zbog kojega je privremeno zatvorio svoja vrata. Hoće li to biti poticaj da se Muzej za umjetnost i obrt iz temelja obnovi kako bi se sačuvala sva izvanjska obilježja historicističke arhitekture, ali i adaptira tako da MUO postane pravi suvremeni muzej za 21. i nadolazeće 22. stoljeće?

Scenarist:
Urednik: Nana Šojlev
Snimatelj: Mario Britvić
Montaža: Davorka Feller

Fotografije

140 godina Muzeja za umjetnost i obrt140 godina Muzeja za umjetnost i obrt140 godina Muzeja za umjetnost i obrt140 godina Muzeja za umjetnost i obrt140 godina Muzeja za umjetnost i obrt140 godina Muzeja za umjetnost i obrt140 godina Muzeja za umjetnost i obrt140 godina Muzeja za umjetnost i obrt140 godina Muzeja za umjetnost i obrt

Recenzije


Nema recenzija
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.