SADRžAJ

Koliko se slava Vatroslava Lisinskog temelji na tragičnoj sudbini i filmičnoj biografiji zvijezde ilirskog pokreta koja je umrla s 34 godine sama i siromašna, a koliko na stvarnom poznavanju njegove glazbe? Jesu li za njegovu skladateljsku karijeru obilježenu meteorskim uspjehom i dramatičnim padom krive zloba i zavist okoline ili objektivne okolnosti? Je li Lisinski kao osoba doista bio fatalist i melankolik i otkud potječe takva slika o njemu? Pripada li operi Porin oznaka kapitalnog djela u opusu ovog autora ili se njegova najveća vrijednost krije negdje drugdje? Je li naslovni junak viteške opere Porin uopće postojao i zna li se tko je on bio? Je li ideja državotvornosti hrvatskih preporoditelja utemeljena na srednjovjekovnoj povijesti konstrukt ili znanstvena činjenica? Jesu li i revolucionarne ideje iz sredine 19. stoljeća bile iluzija?
Na ova pitanja odgovara dokumentarna emisija o Vatroslavu Lisinskom snimljena u Zagrebu i Pragu u povodu 200. godišnjice skladateljeva rođenja. Pored biografije i stvaralaštva, emisija proniče u duh vremena i rasvjetljava politički, kulturni i društveni kontekst u kojem je Lisinski djelovao.

Producent: Marko Kaić
Urednik: Ivana Kocelj

Fotografije

Lisinski - iluzije romantizmaLisinski - iluzije romantizmaLisinski - iluzije romantizmaLisinski - iluzije romantizmaLisinski - iluzije romantizmaLisinski - iluzije romantizmaLisinski - iluzije romantizmaLisinski - iluzije romantizmaLisinski - iluzije romantizmaLisinski - iluzije romantizmaLisinski - iluzije romantizma

Recenzije


Nema recenzija

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.