SADRžAJ

"Obrana dječje radosti - Međunarodni dječji festival Šibenik u Domovinskom ratu 1991. - 1995." dokumentarni je film o jednoj od najvažnijih neoružanih bitaka za slobodu i neovisnost Hrvatske u kojoj su sudjelovali djeca, pedagozi, likovni umjetnici, književnici, glumci, glazbenici, lutkari i filmski stvaraoci iz Šibenika i više od 20 hrvatskih gradova, od kojih su neki i sami trpjeli ratnu pogibelj i razaranja, te iz 17 zemalja s tri kontinenta.
Odluka Šibenčana da se MDF održi usprkos opasnosti, smrti i stradanjima bila je nevjerojatno hrabra, ali i važna zato što je bila izraz povjerenja u snagu i odlučnost hrvatskih branitelja i vjere i pobjedu.
Priča o toj epizodi Domovinskog rata ispričana je filmskim jezikom kojem nisu bila potrebna nikakva dodatna tumačenja i naracije jer o svemu svjedoče izravni sudionici tih događaja i fotografije te posebno dramatični videozapisi iz arhive Hrvatske radiotelevizije. Osim o hrabrom dječjem festivalu, njegovim organizatorima, izvođačima i djeci jačoj od rata, film "Obrana dječje radosti" svjedočanstvo je i o predanom radu i hrabrosti novinara i snimatelja HTV-a tijekom Domovinskog rata.
Film je protkan autentičnim videozapisima koji do sada nisu viđeni te brojnim fotografijama koje su bile povod za njegovo snimanje.
Posebno je zanimljivo da je velik dio tih fotografija bačen u smeće i slučajno pronađen tako da ovaj film, uz izložbu koju su organizirali aktivisti Udruge "Volim Šibenik", predstavlja osobito vrijedan doprinos čuvanju baštine Domovinskog rata.
O tome kako se uspio održati festival u ratnim uvjetima pa čak postići da tijekom svih pet godina zadrži međunarodni karakter, u filmu "Obrana dječje radosti" svjedoče njegovi organizatori i sudionici. Posebno emotivno o tim danima govore festivalska djeca, sada odrasli ljudi, majke i očevi. Ona su snimana na autentičnim lokacijama, u skloništima, na ulicama i trgovima izloženim udaru neprijateljevog topništva, na kojima su plesali, pjevali, glumili, slikali, snimali filmove, učili i stvarali tijekom festivalskih dana, ali i cijelog rata sve do oslobođenja Hrvatske 1995. godine.
Priča o tome kako je MDF održan u ratu autentična je i uvjerljiva zbog toga što su u njoj svjedočanstva djece koja su tih godina bila ili publika ili izvođači predstava koje su se održavale po skloništima. Ratna festivalska djeca, danas majke i očevi, pronađeni su putem Facebooka, u potrazi u kojoj su sudjelovali šibenski mediji - novinski portali Šibenik News i Šibenik IN te Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku.

Producent: Marija Kosor

Fotografije

Obrana dječje radostiObrana dječje radostiObrana dječje radostiObrana dječje radostiObrana dječje radostiObrana dječje radosti

Recenzije


Nema recenzija
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.