Ocjena: 7.2/10
Ocjena korisnika: 10/10
(2 glasa)

SADRžAJ

Godine 1857. mladi George Armstrong Custer (E. Flynn) stiže na vojnu akademiju West Point u raskošnoj odori po vlastitom kroju sa psima ljubimcima. Kadet Ned Sharp (A. Kennedy) našali se s njim i smjesti ga u odaje jednog generala, što rezultira skandalom. Custer se više udvara lijepoj Elizabeth Bacon (O. de Havilland) nego što posvećuje pažnju vojničkom studiju. Nakon što u jednom sukobu 1861. nokautira kadeta Sharpa, završi u vojnom zatvoru. Izbije Građanski rat između Sjevera i Juga i general Sheridan (J. Litel) oslobađa Custera i šalje ga kao časnika na bojište gdje se istakne vještinom zapovijedanja i hrabrošću. Promoviran je u čin brigadnog generala i nakon rata oženi se s Elizabeth. Ne može se pomiriti sudbinom odbačenog gubitnika, Custer počinje piti i Elizabeth mu uspije ishoditi službu na Divljem zapadu, u Fort Lincolnu, odakle se vode bitke s plemenom Siouxa. Custer shvaća da korumpirani trgovci poput Sharpa siju mržnju prema Indijancima i trudi se sačuvati mir sa Siouxima koje predvodi hrabri poglavica Ludi Konj (A. Quinn)...
Vestern "Umrli su u čizmama" jedan je od najboljih filmova američkog klasika Raoula Walsha (Bagdadski lopov, Bijelo usijanje, Burne dvadesete godine, Kapetan Horatio Horblower, Gentleman Jim, Udaljena truba, Pravac Burma). Iako film u mnogim sastavnicama odstupa od povijesnih činjenica, to nimalo ne umanjuje njegovu vrijednost, ponajviše zbog Walshova osebujnog stila i tretmana junaka. Walshova opsesija pustolovinom kao načinom života daje njegovu junaku romantičnu auru, a humor i duhovita glumačka interpretacija Erroly Flynna daju toj romantičnoj auri privid životne stvarnosti. Iako načelno glorificira jednog američkog povijesnog junaka, Walsh uspijeva dati kritički okvir njegove sudbine i tako pokazati dvoličnost i pogubnost američke politike prema Indijancima u 19. stoljeću.

Fotografije

Umrli su u čizmama

Recenzije


Nema recenzija

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.