SADRžAJ

Dvadesetih godina 20. stoljeća sindikalni organizator dolazi u rudarski grad Matewan, problematičnu zajednicu kojom surovo i nasilno vlada rudarska kompanija...
Sindikalni aktivist Joe Kenehan (C. Cooper) stiže u Matewan u Zapadnoj Virginiji kako bi pomogao rudarima koji su se pobunili zbog loših plaća i uvjeta rada. Kenehan se smjesti kod Elme Radnor (M. McDonnell), udovice rudara čiji petnaestogodišnji sin Danny (W. Oldham) također radi u rudniku. Dok rudari štrajkaju, rudarska kompanija dovodi jeftinu radnu snagu - talijanske doseljenike i crnce, te se bijes rudara usmjerava prema njima. Kenehan pokušava izmiriti sve skupine radnika i ujediniti ih u sindikalnoj borbi. Plaćenici kompanije i dalje pokušavaju izazvati razdor, pa i tako što lažnim glasinama poljujaju Kenehanov ugled i rudari ga zamalo ubiju. U sukob se umiješaju i predstavnici gradske vlasti - šerif i gradonačelnik. Usprkos Kenehanovim nastojanjima da se sve riješi na miran način, jednog jutra u glavnoj ulici dolazi do oružanog sukoba između rudara i šerifa s jedne strane, te kompanijinih plaćenika s druge strane. Može se reći da su rudari pobijedili - poginulo je više plaćenika nego rudara. Iako je bio nenaoružan i pokušao sve zaustaviti, u pucnjavi je poginuo i Kenehan. Mladi Danny ostao je živ i on je pripovjedač u filmu.

Fotografije

Matewan

Recenzije


Nema recenzija

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.