poster

Na Blas'koj plokati

Na Blas'koj plokati (2019)

dokumentarni, kultura | Hrvatska

SADRžAJ

Iako je Blato vrlo bogato folklorno područje, poslije Prvog svjetskog rata interes za očuvanje kulturne baštine počeo je opadati. Ta je sklonost posebno bila izražena 1924. i 1925. kada je ekonomska moć stanovništva bila izrazito mala, a iseljavanje u prekomorske zemlje dostiglo svoj vrhunac. Da bi se pobudilo zanimanje za očuvanje i obnavljanje narodnih običaja, 1927. osnovano je Viteško udruženje "Kumpanjija".
Kumpanjija je povijesni ostatak narodne vojske, jedine koja je u svakom trenutku mogla stupiti u obranu otoka. Vlast i regularna vojska bili su uvijek daleko, a gusari i razni drugi osvajači tako blizu. I od tog vremena ostala je u tradiciji upotreba mača koja je pretvorena u igru, a igra se zove Kumpanjija ili Družba. Obrambeni, viteški, miroljubivi "ples od boja". Kumpanjija je ponos Blata, ona je ta koja u mladima budi osjećaj etničke i lokalne pripadnosti. Udruženje i danas okuplja entuzijaste i zaljubljenike u Blato i njegov folklor.

Fotografije

Na Blas'koj plokati

Recenzije


Nema recenzija
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.