SADRžAJ

Humoristična drama za djecu i mlade. Manolito Gafotas (D. Sánchez del Rey) bistri je osnovnoškolac koji s obitelji živi u predgrađu Madrida. Igrajući se po cijele dane sa svojim najboljim prijateljima, Manolito nerado odlazi kući jer je njegova mama Catalina (A. Ozores) stalno ljuta, njegov ga mlađi brat kojeg zove "imbecil" (A. Martínez/D. A. Martínez) neprestance gnjavi, a djed Nicolás (A. Gamero) živi u nekom svom svijetu. Stoga se Manolito svaki put razveseli dolasku oca Manola (R. Álvarez) koji radi kao vozač kamiona. Kako bi mu nadoknadio svoja česta izbivanja, otac odluči povesti Manolita na put do mora. No, putovanje ne protječe nimalo glatko...
Kad god se spomenu ekranizacije stripova, odmah se pomisli na visokobudžetne hollywoodske spektakle o superjunacima. No filmske prilagodbe devete umjetnosti mogu izgledati i kao ova sjajna španjolska humorna drama nastala prema vrlo popularnom stripu u Španjolskoj čija je autorica Elvira Lindo, a ilustrator Emilio Urbeuraga. Stoga ne čudi da je strip postao atraktivan filmski predložak čije se režije prihvatio cijenjeni španjolski redatelj Miguel Albaladejo. Tridesetdevetogodišnji filmaš autor je niza zapaženih dugometražnih (La Primera noche de mi vida) i kratkometražnih naslova (Sangre ciega) pri čemu nije iznevjerio ni u uvijek osjetljivom prenošenju stripa na veliki ekran. U tome mu je osobno pomogla autorica stripa svestrana Elvira Lindo koja je uz Albaladeja potpisala scenarij te odglumila jednu od manjih uloga u filmu. Najveće i najugodnije iznenađenje u filmu je briljantni D. Sánchez del Rey (El Florido pensil) koji je debitirao u ulozi bistrog dječaka i pravog kroničara madridskih radničkih predgrađa. Uz pomoć pozadinske naracije film protječe u dinamičnom nizanju životnih situacija njegove obitelji, susjeda i prijatelja. Redatelj je pritom napravio pravi potez ne inzistirajući na doslovnoj ekranizaciji stripa, već je stvorio vlastiti svijet slikovitih junaka i njihovih dogodovština. Manolitove roditelje tumače Goyom nagrađena A. Ozores (La Hora de los valentes) kao mama i R. Álvarez (Nos miran) kao tata, dvoje glumaca koji su zajedno nastupili i u hvaljenom filmu "La Vida de nadie". Duhovit, životan, pametan i namijenjen cijeloj obitelji, film je vrlo dobro prošao u španjolskim kinima. Scenarij M. Albaladeja i E. Lindo nominiran je za španjolsku nacionalnu filmsku nagradu Goya, a film je proglašen i najboljim dugometražnim filmom u posebnom programu Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu 2000.

Recenzije


Nema recenzija

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.