SADRŽAJ

Drama "Čovjek koga treba ubiti" oživljuje legendu o Šćepanu Malom, crnogorskom vladaru nepoznata porijekla. Prema legendi, on je demon poslan iz pakla da uspostavi red u politici velikih sila. Odmetnuvši se od Sotone, počinje vladati za dobrobit naroda pa ga, naposljetku, proguta pakao.

Film je rađen na dva, podjednako zanimljiva, plana. U prvom se prikazuje pakao s hijerarhijom vlasti, a u drugom Crna Gora toga vremena. Crnogorci u putniku, travaru Šćepanu, prepoznaju tada svrgnutog ruskog cara Petra III i proglašavaju ga vladarom. Šćepan započinje vladarski život uvodeći mir među zavađena crnogorska plemena, ali velika ljubav pomuti njegove planove. Naime, zaljubljuje se u lijepu Grkinju, ali kad je odluči oženiti, njezin je otac šalje u samostan. Nepokolebljivi Šćepan otima je iz samostana, zbog čega ga razbješnjeli Grk ubija. Dolaskom Sotonina poslanika pakao proguta tijelo Šćepana Malog, tajanstvene osobe crnogorske povijesti. Film sjajnog redatelja Veljka Bulajića nudi zaista mnogo - elemente misteriozne, crnogorske legende pomiješane s povijesnim činjenicama, ali i realističnim prikazom života u Crnoj Gori. A kako se ni okorjeli romantičari ne bi osjećali zakinuto, radnju pokreće i dojmljiva, tužna ljubavna priča.

Fotografije

Čovjek koga treba ubiti
PREPORUKE
 • Neustrašivi Frank (1967)

  Danas
  image
  Satirična komedija o momku iz malog mesta koji dolazi u Čikago. Tamo ga ranjavaju mafijaši, a on se budi sa osobinama Supermena.
 • Do kraja vremena (1996)

  Danas
  image
  Priča je metafora kako je kratak život ...romantično putovanje kroz godine sažete u devedeset minuta. U filmu,zla čarobnica stvara " sat vremena "
 • Alone in the Dark 2 (2008)

  Sutra
  image
  Abner Lundberg (L. Henriksen), bivši lovac na vještice, prisiljen je vratiti se i boriti protiv svog starog neprijatelja, opasne stoljetne vještice koja ponovno...
 • Beskonačno (2017)

  petak
  image
  Dva brata dobivaju videoporuku koja ih potakne da ponovno posjete NLO kult smrti odakle su pobjegli prije deset godina. Prisiljeni su ponovno razmotriti uvjerenja...
TOP LISTE

Prijavi se