poster

Svetosti tiha

Svetosti tiha (2019)

dokumentarni | Srbija

Gdje gledati
Emisija nije dostupna u državi

SADRžAJ

Dokumentarni film o „Svetosti tiha“ je priča o Starom ruskom groblju u Beogradu i emigrantima koji su posle Oktobarske revolucije došli u naš grad. Idejni tvorac i reditelj ovog projekta je Mati Anastasija, nastojateljica manastira Dobrić koja iza sebe ima više dokumentarnih projekata, od kojih se izdvaja film Golgota za nezaborav- Kota 937 o bitci na Mačkovom kamenu. Po rečima mati Anastasije, motiv za snimanje ovog filma je priča o jednom narodu koji na teritoriji druge države ima svoje groblje, što znači da je taj narod ostao veliki pečat i utkao se u sve aspekte života naroda na čijm je tlu. Jeste Srbija dala utočište ruskim izbeglicama, ali su oni svoje ogromno znanje, kulturu i bogatstvo poklonili srpskoj narodu, ponajviše Beogradu.
Neke od najznačajnijih građevina poput kompleksa na Oplencu, zgrade Vlade, Zejtnlik... projektovao je čuveni ruski arhitekta Nikolaj Krasnov i ostavio Beogradu i Srbiji. Na starom ruskom groblju počivaju velika imena ruske kulture i nauke, pa čak i sam Mitropolit Antonije Hrapovicki. Koncepcija filma je u ličnim svedočanstvima, kao i u filmskom na samom groblju, Iverskoj kapeli i spomen kosturnici ruskim vojnicima iz Prvog svetskog rata na Novom groblju u Beogradu.

TRAJANJE: 80 min

Recenzije


Nema recenzija

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.