SADRžAJ

Umirovljeni američki admiral Robert Lunney, pričajući o sebi, govori o trojici ljudi i njihovim djelima koja su obilježila njegov život, govori o Božjoj ljubavi i ljubavi za bližnjeg. Služeći tijekom Drugog svjetskog rata na Pacifiku, saznao je za priču Petra Tomicha, koji je posmrtno odlikovan najvišim američkim odličjem, Kongresnom medaljom časti. Vodeći svoje ljude vlastitim primjerom i žrtvujući sebe, Tomich je spasio živote mnogih mornara s tonućeg broda što je potaknulo admirala Lunneyja da krene u potragu za njegovim potomcima u Hrvatskoj kako bi odlikovanje Petru Tomichu nakon pola stoljeća bilo uručeno njegovim nasljednicima.
Druga osoba je japanski časnik Morimoto, kojega je zarobio na kraju rata i s kojim je od ljutog neprijatelja postao blizak prijatelj. Posljednji, kapetan La Rue, bio mu je zapovjednik na trgovačkom brodu Meredith Victory s kojim su služili u Korejskom ratu i sudjelovali u najvećoj pomorskoj evakuaciji u povijesti. U jeku evakuacije Hungnama kapetan La Rue je bez dvoumljenja na brod ukrcao preko 14.000 sjevernokorejskih izbjeglica, što je kasnije ušlo i u Guinnessovu knjigu rekorda, i na Božić 1950. s njima prošao kroz minska polja i uzburkano more u sigurnost spasivši ih tako od sigurne smrti.

Snimatelj: Dražen Lipka
Montaža: Matija Ivče

Fotografije

Krug častiKrug častiKrug časti

Recenzije


Nema recenzija
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.