EFA

(2015)

Italija
Redatelj: Gianluca Russo

Gdje gledati
Televizija uživo Streaming
img
img

SADRžAJ

Hoće li u Europi ponovno trijumfirati "Hladni rat"? Ne, nije riječ o novoj eskalaciji blokovske podjele svijeta, nego o naslovu filma koji ove godine ima status jednog od favorita na godišnjoj dodjeli nagrada Europske filmske akademije. Svečanost dodjele 31. Europske filmske nagrade (EFA) ove se godine održava u Sevilli, u Teatro de la Maestranza. Prva dodjela bila je 1988. u Zapadnom Berlinu, tada još uvijek podijeljenom gradu, dakle, godinu dana prije rušenja Berlinskog zida i stvarnog završetka hladnog rata. To je i glavna poveznica prve i ovogodišnje dodjele nagrada koje su u više od tri desetljeća postojanja doživjele više promjena, ali i učvrstile status jednog od najvažnijih strukovnih priznanja na Starom kontinentu. Isprva nazvano Felixom, priznanje posljednjih dvadeset godina nosi sadašnji naziv Europska filmska nagrada, a statueta je dizajnirana u liku žene s haljinom posutom zvijezdama. O nagradama odlučuje više od 3.500 članova Europske filmske akademije koja je pod nazivom Europsko kinematografsko društvo osnovana 1988., a prvi joj je predsjednik bio velikan švedskog, europskog i svjetskog filma Ingmar Bergman (1918.-2007.) čija se stogodišnjica rođenja slavi upravo ove godine. Švedsko-njemački dugometražni dokumentarni film o njemu Bergman - jedna godina, jedan život (r. Jane Magnusson) jedan je od favorita u svojoj kategoriji na ovogodišnjoj dodjeli.
Nagrade se dodjeljuju u 23 kategorije pri čemu se već znaju dobitnici nagrada u osam tehničkih kategorija. To su filmovi Utoya - 22. srpnja za najbolji snimateljski rad, Hladni rat za najbolju montažu, Ljeto za najbolju scenografiju, 3 dana u Quiberonu za najbolju glazbu, Kapetan za najbolje oblikovanje zvuka, Granica za najbolje vizualne efekte te Dogman za najbolju kostimografiju i najbolju šminku, masku i frizuru. Dobitnike u sljedećih deset natjecateljskih kategorija doznat ćemo tijekom svečanosti dodjele. To su kategorije europskog filma odnosno najboljega dugometražnog igranog filma, što je i središnja kategorija dodjele, zatim najbolje europske režije, europskog scenarija, europske glumice, europskog glumca, europske komedije, europskoga dugometražnog dokumentarnog filma, europskoga dugometražnog animiranog filma, europskoga kratkometražnog filma (svih rodova) te europskog otkrića.
U kategoriji europskog filma nominirano je pet naslova: poljska romantična drama Hladni rat (r. Pawel Pawlikovski) s ukupno pet nominacija na samoj dodjeli, talijanska kriminalistička drama Dogman (r. Matteo Garrone), švedski fantastični triler Granica (r. Ali Abbasi) i talijanska drama Sretni Lazzaro (r. Alice Rohrwacher), svaki s ukupno četiri nominacije te s ukupno tri nominacije belgijska drama Djevojka (r. Lukas Dhont). Redatelji svih naslova nominiranih za europski film, osim filma Djevojka, predloženi su i za najbolju režiju, a peti je u njihovu društvu redatelj izraelske obiteljske drame Foxtrot. Među šest glumica predloženih za nagradu najviše se izgleda daje Joanni Kulig (Hladni rat) i Marie Bäumer (3 dana u Quiberonu), dok su među glumcima favoriti Marcello Fonte (Dogman) i Victor Polster (Djevojka). Što se tiče ostalih kategorija, grčko-francuski sineast Costa-Gavras dobitnik je nagrade za životno djelo, grčki producenti Konstantinos Kontovrakis i Giorgos Karnavas dobili su Euroimagesovo priznanje za najbolji koproducentski rad, a francuski film Wallay nagradu mlade europske publike (12-14 godina). Europska filmska nagrada bit će uručena još i za najbolji doprinos europskih kinematografija svjetskom filmu te za najbolji film prema odluci kinogledatelja.
U radu Europske filmske akademije sudjeluje i 35 članova iz Hrvatske, a ove je godine u kategoriji najboljega dugometražnog dokumentarnog filma prije postupka nominiranja selektiran hrvatski film Srbenka u režiji Nebojše Slijepčevića.
Svečanost dodjele 31. Europske filmske nagrade održava se u raskošnom zdanju sevillske opere Teatro de la Maestranza podignutom 1991. uoči Svjetske izložbe 1992. u ovom središtu španjolske pokrajine Andaluzije. Uz nagrađene i nominirane te najpoznatija imena europskih kinematografija, svečanosti će biti nazočno ukupno 1.800 posjetitelja. Od 1996. predsjednik je Europske filmske akademije njemački redatelj Wim Wenders (Nebo nad Berlinom).
Urednica prijenosa na HRT-u: Branka Papić
Redateljica prijenosa na HRT-u: Sanja Aničić
Komentatori u studiju HRT-a: Nenad Korkut i Boško Picula
Simultani prijevod u studiju HRT-a: Nataša Mance i Lovro Škopljanac

Fotografije

EFA
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.