Ocjena: 6.7/10
Ocjena korisnika: 7.7/10
(3 glasa)

SADRžAJ

Argentinska prijestolnica Buenos Aires 1960. godine. Kad u kavani začuje glas oca dečka svoje kćeri Angele (C. Font), slijepi stari Židov Laszlo Ungari (J. Pierre Reguerraz) zaprepašten shvati da se pred njim nalazi njegov nekadašnji mučitelj. Naime, Laszlo je jedan od Židova koji su preživjeli holokaust i torturu u koncentracijskom logoru Auschwitz tijekom Drugog svjetskog rata, a na ruci mu je zauvijek ostao istetoviran logoraški broj. Još uvijek se sa zebnjom prisjećajući trauma iz tih strašnih vremena, Laszlo je uvjeren da je pred njim zloglasni nacistički zločinac Adolf Eichmann (R. Duvall), jedan od ključnih organizatora holokausta i koncentracijskih logora u kojima je živote izgubilo šest milijuna Židova. Kad ta informacija ubrzo stigne do Petera Malkina (A. Howard), agenta izraelske tajne službe Mossad u Tel Avivu, on sa svojim kolegama Isserom Harelom (J. Tambor), Uzijem (J. Laufer) i Davidom (S. Robards) smjesta krene u akciju. Želeći potvrditi da je uistinu riječ o Eichmannu, Peter za njegovo praćenje i fotografiranje angažira argentinskog taksista i Mossadova suradnika Meira (J. Brooks). Dok se prisjeća vlastite obiteljske tragedije, jer je u Auschwitzu ubijena njegova starija sestra, Peter uskoro primi Meirove fotografije koje potvrde da je Eichmann uistinu lociran u Buenos Airesu. On pod lažnim imenom Ricardo Clement ondje živi vrlo skromnim i povučenim životom, u kućici u predgrađu s obitelji kojoj se svake večeri vraća poslije posla. Određeno vrijeme prateći Eichmanna i bilježeći njegov dnevni raspored, Peter s kolegama razradi detaljan plan za njegovo hvatanje, privremeno smještanje na tajnu lokaciju i konačno prebacivanje u Izrael....

Godine 1997. nominirana za prestižnu nagradu Emmy u kategorijama najuspjelije glavne muške uloge (Robert Duvall) i najbolje montaže, izuzetno intrigantna i zanimljiva povijesna televizijska triler-drama iskusnog mahom televizijskog filmaša Williama A. Grahama, uspjela je adaptacija hvaljene i nagrađivane autobiografske knjige Eichmann u mojim rukama Petera Z. Malkina i Harryja Steina. Film snimljen u suprodukciji glasovitog oskarovca Roberta Duvalla, koji sjajno tumači i naslovnu ulogu, u nekim detaljima odstupa od povijesnih činjenica vezanih uz hvatanje zloglasnog Adolfa Eichmanna, ključnog organizatora holokausta i provođenja "konačnog rješenja" istrebljenja Židova u koncentracijskim logorima. Primjerice, uhićeni Eichmann je iz Buenos Airesa u Jeruzalem prebačen modelom zrakoplova Bristol Brittania, koji je vrlo kratko vrijeme bio u uporabi jer su ga ubrzo zamijenili veći putnički zrakoplovi, pa je za potrebe snimanja filma upotrijebljen Boeing 707. Iznimno intrigantna tema, spretno sročen scenarij darovitog Lionela Chetwynda i pregledna Grahamova režija nadopunjene su izvrsnom glazbom nagrađivanog Laurencea Rosenthala, tijekom karijere dva puta nominiranog za Oscara, efektnom fotografijom cijenjenog Roberta Steadmana i raspoloženim glumačkim nastupima. Uz poznatog Arlissa Howarda, Duvallovi su partneri izvrsni karakterni glumac Jeffrey Tambor i znani Jack Laufer.

Recenzije


Nema recenzija

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.