SADRžAJ

Povijesni spektakl o životu, smrti i uskrsnuću Isusa Krista. Kralj nad kraljevima jedan je od najzanimljivijih prikaza života, smrti i uskrsnuća Gospodina Isusa Krista. U naslovnoj je ulozi Jeffrey Hunter, a jednu od najzanimljivijih uloga ostvario je Robert Ryan kao Ivan Krstitelj, dok se kao narator pojavljuje još slavniji Orson Welles.
Film je vjeran novozavjetnom izvorniku, uzbudljiv i zanimljiv zbog nadahnute obrade evanđeoskoga teksta. Filmska kritika drži ovu Rayevu verziju do danas najboljom koju je Hollywood uspio proizvesti. Rayev je Krist mladi buntovnik koji nastoji osvojiti ljude na svakom koraku, ali osvaja ih mirno, riječima i djelom. Ray je kao opreku Isusu razradio lik Barabe stvorivši od njega vođu buntovnika protiv rimske vlasti, čovjeka koji slobodu želi osvojiti oružjem. I dok Rayev Krist kroz patnju i žrtvu pobjeđuje, ratnik Baraba gubi, premda ostaje na životu. Kralj nad kraljevima jedan je od dva spektakla koji je Hollywood šezdesetih godina napravio po Evanđeljima (drugi je Najveća priča ikad ispričana, redatelja Georgea Stevensa). Ovaj raskošan film o Isusu, s brižljivo rekonstruiranim razdobljem 1. stoljeća, značajno je ostvarenje u opusu glasovitog redatelja Nicholasa Raya (Buntovnik bez razloga, Na usamljenom mjestu, Oni žive noću, Johnny Guitar, Gorka pobjeda, 55 dana u Pekingu, itd.). Ray nije želio samo snimiti još jedan biblijski ep već pokušati približiti osobu Krista i njegovo doba običnom gledatelju. Za glumca koji će tumačiti lik Isusa uzeo je dosta mladog Jeffreya Huntera, trudeći se da on u toj ulozi ne sputa svoju žestinu i energiju.

Fotografije

Kralj kraljevaKralj kraljevaKralj kraljevaKralj kraljevaKralj kraljevaKralj kraljevaKralj kraljevaKralj kraljeva

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
  • Osnivač (2016)

    image
    Film koji otkriva kako je zapravo McDonalds postao ono što je danas. Priča prati Raya Krocka (Michael Keaton), koji se udružuje s dva brata, Richardom i...
  • Libertador (2013)

    image
    Biografska drama. Vojskovođa i državnik Simon Bolivar (1783.-1830.) borio se za neovisnost Južne Amerike u više od stotinu bitaka protiv španjolskog carstva....
  • Ottilie von Faber-Castell (2019)

    image
    Head of the famous pencil corporation tries to make his 16 year old granddaughter ready to take his place.
  • Kästner and Little Tuesday (2016)

    image
    A biographical look on Erich Kästner and his biggest fan around the second world war.
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.