poster

Istarske freske: Jedno vrijeme za sva vremena

Istarske freske: Jedno vrijeme za sva vremena (2017)

dokumentarni | Hrvatska
Redatelj: Ivica Dlesk

Ocjena korisnika: 9.5/10
(2 glasa)

SADRžAJ

Dokumentarni film Vesne Jurić Rukavine, snimljen uz pomoć i potporu Porečke i pulske biskupije, kroz dvadesetak crkava pruža današnji pogled u prošlost jednoga prostora i puninu života u njemu. Dokumentarni film prikazuje poseban hrvatski dragulj jednoga vremena i stvaralaštva, koji je mnogo više od samoga oslikavanja prostora namijenjena prenošenju kršćanske vjere i poruka iz Staroga zavjeta i Novoga zavjeta. Prizori su snimljeni u crkvama u Balama, Božjemu polju, Vižinadi, Bermu, Batvačima, Dvigradu, Kanfanaru, Lovranu, Humu, Roču, Draguću, Oprtlju, Lindaru, Vodnjanu, Poreču, Puli, Sv. Lovreču, Svetvinčentu, Kloštru iznad Lima, Žminju i Peroju.
U Istri postoji približno 140 lokaliteta na kojima se nalaze freske, od velikih i raskošnih do pojedinačnih scena i sitnih fragmenata. Prve freske u Istri naslikane su na prijelazu 8. u 9. stoljeće, dok zlatno doba oslikavanja sakralnih objekata počinje u 11. stoljeću i traje sve do 16. stoljeća.
Kazivači u filmu su arheolog i povjesničar umjetnosti Marino Baldini, konzervator i povjesničar umjetnosti Željko Bistrović, teolog i liturgičar Milan Dančuo, arheologinja i muzeologinja Kristina Džin, teolog monsinjor Marijan Jelinić, arheolog Darko Komšo, povjesničarka umjetnosti Sunčica Mustać te licencirani turistički vodič za freske Nikola Špehar.

Snimatelj: Damir Bednjanac
TRAJANJE: 50 min

Fotografije

Istarske freske: Jedno vrijeme za sva vremenaIstarske freske: Jedno vrijeme za sva vremenaIstarske freske: Jedno vrijeme za sva vremenaIstarske freske: Jedno vrijeme za sva vremenaIstarske freske: Jedno vrijeme za sva vremena

Recenzije


Nema recenzija
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.