Ocjena: 6.0/10
Ocjena korisnika: 8/10
(6 glasova)

SADRžAJ

Hubert (P. Postlethwaite) ima 53 godine, ženu Conchitu (I. Staunton), sina i kćer. Voli društvo i pivo, nije osobito sretan, ali nije ni nesretniji od većine. Ipak, jednog dana na krevetu na kojemu je ležao ostane samo prazna odjeća, a kućom počne hodati bijeli štakor. Ubrzo obitelj shvaća da je bijeli štakor u stvari Hubert. Susjedstvo bruji o neobičnom događaju, lokalni radio objavi vijest, a na vratima nesretne obitelji pojavi se novinar Phelim (D. Wilmot) koji o svemu želi napisati knjigu. Conchita pristane jer joj Phelim obeća da će se nakon knjige proslaviti i obogatiti, no i dalje ostaje problem što učiniti sa štakorom/Hubertom. Žena misli samo na sramotu, sin, koji se priprema za svećenika, misli da štakora treba ubiti, ujak Mat (F. Kelly) da ga treba odvesti među njegove, daleko od kuće, samo kći Marietta (K. Condon) misli da je to ipak njezin tata, iako ima obličje štakora. Pobjeđuje ujakov prijedlog i oni Huberta ostave kilometrima daleko od kuće...

Neobična komedija o čovjeku koji se ni po čemu ne razlikuje od ostalih kad je u ljudskom obličju, a vrlo malo kad je štakor. No, iako neprekidno na rubu, nikad ne prelazi u potpunu farsu. Riječ je o jednom od filmova u kojima ne samo da gledatelja zanima što će se dogoditi nego i kako će to biti izvedeno u scenarističkom i redateljskom smislu. Uz niz duhovitih situacija, radnja teče nepredvidivim tijekom, a film je u stvari slika nesavršenog ljudskog bića koje nije rezignirano zbog male mogućnosti životnog izbora nego je zadovoljno životom kao takvim. Svi su likovi vrlo zanimljivi, a ispod naoko tipskih junaka diskretno su ocrtani izraziti karakteri nastali na temelju pronicljivih scenarističkih opažanja. Film je bio nominiran za nagradu Saturn i IFTA-u za scenarij. Glazbu za film komponirali su su Pete Briquette i Bob Geldof.

Recenzije


Nema recenzija

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.