poster

When Trumpets Fade

When Trumpets Fade (1998)

Redatelj: John Irvin


Ocjena: 7.3/10
Ocjena korisnika: 8/10
(3 glasa)

SADRžAJ

U teškim borbama koje Saveznici potkraj 1944. vode protiv Nijemaca u Ardenima, vojnik Manning (R. Eldard) ostaje jedini preživjeli iz svojega voda. Njegovo očekivanje da će mu pakao kroz koji je prošao osigurati povratak kući u Ameriku, izjalovljuje se. Suočen s manjkom iskusnih dočasnika koji bi mogli nove vojnike povesti u daljnje bitke, satnik Pritchett (M. Donovan) odluči ga unaprijediti u vodnika i poslati natrag na bojišnicu. Mladić kreće s dodijeljenom skupinom u vatru i očajničkim prodorom iza neprijateljskih crta omogućava osvajanje mosta koji znači spas mnogih života suboraca i daljnje napredovanje prema Berlinu...

"Kad trube utihnu" solidna je američka televizijska ratna drama u režiji Johna Irvina (Robin Hood, 1991, Widow's Peak, 1994, Noah's Ark, 1999), britanskoga montažera i dokumentarista iz sedamdesetih, koji je s cjelovečernjim igranim filmom "The Dogs of War" prema adaptaciji Frederica Forsytha debitirao 1980. Ovaj iskusni filmaš znalački je iskoristio proračun kojim je raspolagao te napravio gledljivu, mjestimično potresnu i uzbudljivu kombinaciju realistične komorne psihološke drame i akcijskoga ratnog spektakla o jednoj od najkrvavijih bitaka II. svjetskoga rata. Motiv vojnika čije junaštvo i požrtvovnost ne proizlazi iz ideala poput domoljublja ili potrebe da u uništenju povampirene ideologije ugradi svoj osobni doprinos, već ponajprije legitimne želje da preživi pod svaku cijenu, razmjerno je rijetko korišten u patriotskom propagandom prožetoj američkoj filmskoj industriji. U njemu je i glavna privlačnost ovoga dobro režiranog filma čija je poruka da je rat u prvome redu krvavo klanje.

Recenzije


Nema recenzija

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.