poster

El cielo del Bronx

THE DAY THE PONIES COME BACK (2000)

drama | Francuska, SAD
Redatelj: Jerry Schatzberg

Ocjena: 5.3/10

SADRžAJ

Mladi Francuz Daniel Moulin (G. Canet) stručnjak je za duhačka glazbala kojega prijatelj Paul DeCruccio (T. Lo Bianco) pozove da hitno dođe u New York kako bi mu pomogao u poslu. Teško se odluči za put u SAD, ali ipak pristane pomoći poslovnom partneru. Posjet Bronxu nadahne ga da pokuša pronaći svog oca kojega nikad nije upoznao. Naime, Danielov je otac Amerikanac napustio njegovu majku nakon kratkotrajne veze te ga mladić nikad nije vidio. Nastojeći doći do oca, Daniel stupi u vezu s izvjesnim Johnom Stollerom (B. Young) koji možda ima ključne informacije ...

Nakon što se proslavio kao fotograf, američki redatelj i scenarist Jerry Schatzberg stekao je ugled originalnog autora čije su filmove osobito dobro prihvaćali u Europi. Osvojivši filmom "Scarecrow" Zlatnu palmu 1973., Schatzberg je tijekom desetljeća upravo u Cannesu postizao svoje najveće uspjehe (The Panic in Needle Park, Reunion), pa ne čudi da je ostvario izvrsne kontakte s francuskim filmašima i producentima. Oni su mu pomogli i oko realizacije ove niskobudžetne drame koja je podsjetila na najbolje trenutke njegove karijere. Atmosferičan film dokumentarističkog ugođaja, s jedne strane emotivna obiteljska i socijalna drama, a s druge priča o (ne)snalaženju došljaka u "Velikoj jabuci". Schatzbergov film puno toga duguje uvjerljivom nastupu glavnog glumca G. Caneta (En plein coeur, Vidocq). Svestrani francuski filmaš koji je upravo ove godine nagrađen Césarom za režiju filma "Ne le dit à personne", s lakoćom tumači istodobno osjetljivog i odlučnog mladića čiji cilj nije samo pronaći izgubljenog oca, nego i definirati vlastiti odnos prema propuštenim životnim prilikama. Uspostavljajući mrežu Danielovih odnosa s različitim ljudima koje susreće u New Yorku, redatelj i ujedno koscenarist efektno portretira svakodnevicu u Bronxu koja protječe između oružanih obračuna na ulicama i doslovnog preživljavanja mnogih njegovih stanovnika. Isprana fotografija i kadrovi snimljeni kamerom iz ruke u kombinaciji s podzapletom o popravku glazbala kao parafrazi o ispravljanju životnih nepravdi, ostavljaju vrlo dobar dojam. Za njega su osim Caneta zaslužni i ostali glumci. To su B. Young, nominiran za Oscara za nastup u "Rockyju", zatim M. Trombetta (Raw Nerve, Looking for an Echo), sjajni debitant J. Rivera, te dvojica glumaca poznata iz serije Zakon i red N. Sandow (Swimfan) i T. LoBianco (Nixon). Film je 2000. prikazan u službenoj konkurenciji međunarodnog festivala u Montrealu.

Recenzije


Nema recenzija

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.