poster

Papa Ivan Pavao II.

Pope John Paul II (1984)

Redatelj: Herbert Wise

Gdje gledati
Emisija nije dostupna u državi
Ocjena: 6.8/10
Ocjena korisnika: 7.2/10
(5 glasova)

SADRžAJ

Biografska drama o papi Ivanu Pavlu II. (1920. - 2005.) .

Rim, rujan 1978. Nakon smrti pape Ivana Pavla I. u Svetoj Stolici teku pripreme za izbor novog poglavara Katoličke crkve. Jedan od kardinala koji upravo kreće u Vatikan jest i 58-godišnji krakovski nadbiskup Karol Wojtyla (Albert Finney). Promatrajući prije sudbonosnog puta dječake kako igraju nogomet, kardinal se prisjeti svoje mladosti u rodnim Wadowicama 1938., nešto više od godinu dana prije napada Trećeg Reicha na Poljsku. Živeći s ocem udovcem (Alfred Burke), mladi je Karol zvan Lolek (Michael Crompton) maštao o karijeri glumca, ali će ga skora ratna razaranja i sudjelovanje u pokretu otpora učvrstiti u vjeri da se posveti svećeničkom pozivu...Karol Wojtyla 16. listopada 1978. imenovan je novim papom kao prvi ne-Talijan nakon 1522. godine.Šest godina nakon što je u listopadu 1978. izabran za novog papu, o životu Svetog oca Ivana Pavla II. snimljen je ambiciozan televizijski film u produkciji američke TV mreže CBS. Režije se prihvatio britanski redatelj austrijskog podrijetla Herbert Wise (Breaking the Code, serijal I, Claudius), dok je scenarij napisao poznati autor televizijskih projekata Christopher Knopf (The Girl Who Spelled Freedom).

Ovaj ambiciozan projekt sniman je na lokacijama u Italiji i Austriji, koja je "odglumila" Poljsku, domovinu pape Ivana Pavla II., čiji prosovjetski komunistički režim u vrijeme realizacije filma nije dopuštao takve projekte.

Raskošna televizijska produkcija o životu pape Ivana Pavla II. veoma je dobar prikaz povijesnih okolnosti koje su prethodile imenovanju.

Film je detaljan i u svojim biografskim opisima i rekonstrukciji povijesnih razdoblja o kojima govori, te povijesnih okolnosti koje su prethodile imenovanju.

Koristeći paralelizam u naraciji (prvi se slijed u priči odnosi na izbor novog pape nakon smrti Ivana Pavla I., a drugi na pedeset godina života Karola Wojtyle prije imenovanja Svetim ocem), redatelj Wise je realizirao dinamičan i faktografski iscrpan film u kojem je naslovni lik veoma životan čemu su, dakako, najviše pripomogli nastupi njegovih interpreta: mladog Karola od 18. do 26. godine interpretira glumac i budući scenarist Michael Crompton, dok glavninu filma svećenika Woytylu glumi Britanac Albert Finney .

Finney je za svoj nastup zasluženo dobio izvrsne kritike podarujući sasvim novo svjetlo liku Ivana Pavla II. kojeg je predstavio kao duboko religioznog, ali veoma odlučnog čovjeka koji se tijekom cijelog života suprotstavljao nepravdama i političkom totalitarizmu.

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
 • Genij (2016)

  image
  Pisac Thomas Wolfe 1929. godine upoznaje Maxa Perkinsa, urednika u izdavačkoj kući Scribners. Wolfe nema iluzija. Njegov rukopis bit će odbijen kako je to već bio...
 • Mozak u plamenu: Mjesec dana ludila (2016)

  image
  Pratimo mladu ženu Cahalan (Moretz), novinarku New York Posta u usponu kako iznenada dobije napadaje i čuje glasove. Tjedni prolaze, i Susannah oboli od mentalne...
 • Kodeks časti (2011)

  image
  Mike Weiss (C. Evans) enigmatičan je i briljantan mladi odvjetnik, ali je i ovisnik. Od prostitutki do uličnih huligana, do moćnih odvjetnika i sudaca, Mike je u...
 • Anna Nicole (2007)

  image
  Poznata osoba. Kontroverze. Tragedija. Milijarderova udovica i bivša Playboyeva zečica Anna Nicole Smith pronađena je mrtva u hotelskoj sobi na Floridi. Ovo je...
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.