poster

My Father Saved My Life

MON PÈRE (2001)

drama, kriminalistički | Francuska
Redatelj: José Giovanni


Ocjena: 6.9/10

SADRžAJ

Pariz 1949. Mladić Manu (V. Lecoeur) odavno se otuđio od oca Joea (B. Cremer) pronašavši smisao života u kriminalu. Međutim, veze s mjesnim gangsterima skupo će ga stajati. Prilikom jedne provale doći će do ubojstva. Premda Manu nije odgovoran za zločin, sud će ga zbog sudioništva u njemu osuditi na smrt. Slomljen zbog sinove sudbine, Joe će se upustiti u neizvjesnu sudsku bitku kako bi Manua spasio od izvršenja najteže kazne...

Pokojni francuski redatelj, scenarist i pisac José Giovanni (1923.-2004.) svoju je burnu mladost često koristio za teme svojih filmskih i književnih djela. Podrijetlom s Korzike, Giovanni se preselio u Pariz te zarana povezao s tamošnjim podzemljem. Nakon što su u jednoj pljački poginuli njegov brat, stric i vlasnik provaljene kuće, mladić je završio u zatvoru. Iako nije bio neposredno odgovoran za ubojstvo, osuđen je na smrt, ali je nakon mukotrpne pravne borbe njegovog oca sud prihvatio nove dokaze te je José Giovanni na poslijetku pušten na slobodu. Započevši s pisanjem još dok je bio u tamnici, Giovanni je priskrbio pozornost javnosti, ali i poznatog redatelja Jacquesa Beckera koji ga je nakon puštanja iz zatvora povezao s filmom. Baveći se i režijom i pisanjem romana (ključni je bio uspjeh knjige Le Trou u kojoj je prikazao svoj zatvorski život), Giovanni se proslavio filmovima (Symphonie por un massacre, Mon ami le traître) čije su zvijezde bili svjetski slavni glumci poput Jean-Paula Belmonda (La Scoumoune) i Alaina Delona (Comme un boomerang). Svoju je pak mladost i najdramatičnije godine života opisao u romanu Il avait dans le coeur des jardins introuvables koji mu je donio nagradu Prix Paul Léautaud. Roman mu je poslužio kao predložak drame Mon pére... koju je režirao potkraj života 2001. Sukladno naslovu film je posvećen njegovom ocu koji je dao sve od sebe kako bi sina spasio od smrtne kazne. Rekonstrukcija poslijeratnog Pariza, film je uvjerljivi portret konkretnih ljudi i vremena pri čemu svakako treba istaknuti sjajne glavne glumce. To su Bruno Cremer (Tumultes, Section spéciale), proslavljen likom Julesa Maigreta u nizu televizijskih filmova, koji tumači požrtvovnog Joea, te Vincent Lecoeur (Salsa, serija Un et un font six) u ulozi Manua. Od ostalih interpreta najzvučnije je ime Rufus, poznat iz hita Amélie, dok je uz Joséa Giovannija na scenariju radio i cijenjeni francuski sineast Bertrand Tavernier (Un dimanche à la campagne, Que la fête commence). Na Međunarodnom festivalu akcijskog i pustolovnog filma u francuskom gradu Valenciennesu, Mon pére... je osvojio nagradu publike. Redatelj je film posvetio Claudeu Sautetu.

Recenzije


Nema recenzija

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.