poster

Bijeg iz zone 14

Deadlocked: Escape from Zone 14 (1995)

akcija | SAD, Kanada
Redatelj: Graeme Campbell

Gdje gledati
Emisija nije dostupna u državi
Ocjena: 5.0/10

SADRžAJ

Znanstveno-fantastični triler o bjeguncima iz zatvora budućnosti čiji kažnjenici u paru nose ogrlice ispunjene eksplozivom. San Jose, Kalifornija. Bliska budućnost. Računalni genij Tony Archer (Esai Morales) provaljuje u ured svog bivšeg poslodavca, multimilijunaša Jacka Claremonta (Stephen McHattie) koji ga je prevario za 15 tisuća dolara. Međutim, pripadnici osiguranja hvataju Tonyja i predaju ga Claremontu. No, ubivši jednog od svojih čuvara, beskrupulozni mu bogataš namjesti umorstvo, te ga ucijeni sljedećim prijedlogom: pomoći će mu osloboditi se optužbe ako u zatvoru "Playland" pronađe Claremontovu bivšu suradnicu Allie (Nia Peeples) koja ga je opljačkala i od nje dozna gdje je ukradeni novac. Međutim, zatvor "Playland" je najnovija državna kaznionica u kojoj zatvorenici nose u paru posebne ogrlice ispunjene plastičnim eksplozivom. Ako se isuviše udalje jedni od drugih, ogrlice eksplodiraju. Tony krene u potragu za Allie dok nad kaotičnom zatvorom nadzor preuzme psihotični Jeckel (Jon Cuthbert)"

Više nego solidni znanstveno-fantastični triler Deadlock iz 1991. redatelja Lewisa Teaguea s Rutgerom Hauerom i Mimi Rogers u ulogama zatvoreničkog para koji u zatvoru budućnosti nose ogrlice sa smrtonosnim eksplozivom ne bi li odustali od bijega, dobio je godinu dana kasnije svojevrsni nastavak. Svojevrsni, jer u napetom televizijskom filmu Deadlocked: Escape from Zone 14 nema ništa zajedničko s izvornikom, osim osnovne potke o nesvakidašnjoj kaznionici i njenim zatvorenicima na rubu smrti. Umjesto kinozvijezda, ovaj su put angažirana TV imena, pa tako središnji par koji bježi iz monstruoznog zatvora tumače Esai Morales (serijal Njujorški plavci) i Nia Peeples (Blues Brothers 2000), dobro poznati iz niza američkih televizijskih produkcija. Sam je film redateljsko djelo Kanađanina Graemea Campbella, dobitnika kanadske nacionalne nagrade Gemini (Deadly Betrayal: The Bruce Curtis Story) i u posljednje vrijeme veoma produtivnog neovisno je li riječ o kinonaslovima (Nico the Unicorn) ili o projektima za mali ekran (Unforgivable). Nesumnjivo iskusan kada se radi o televizijskim filmovima, Campbellov je triler atraktivan, uzbudljiv, iznimno dinamičan i iznenađujuće dobro odglumljen naslov pri čemu se glavnom glumcu i glumici pridružuje izvrsni Stephen McHattie (Life with Billy) u ulozi središnjeg negativca. U usporedbi s prethodnikom, film Deadlocked: Escape from Zone 14 nimalo ne pati od ponavljanja ili klišeiziranih rješenja, već djeluje poprilično domišljato ( npr. efektan prikaz sudnice budućnosti sa sucem na monitoru).

Kad bi većina televizijskih filmova u svom žanru bila poput trilera Deadlocked: Escape from Zone 14 polako bi se brisale granice između kino i TV filmova.
Film Graemea Campbella u produkcijskom je smislu iznadprosječan televizijski uradak poprilično nalik svojim velikoekranskim pandanima. Početni manjak proračunskih sredstava nadoknađen je umješnom režijom i furioznim ritmom, te veoma dobro odabranim glavnim interpretima.

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
  • Izdaja (2009)

    image
    Tokom nemačke okupacije Norveške, vlasnik noćnog kluba Tor lindblom stiče pravo bogatstvo u saradnji s Nemcima. Uz pomoć SS oficira, on planira iskoristiti...
  • SB zatvara krug (1974)

    image
    Akcija špijunskog centra iz inozemstva čiji je cilj napad na objekat od velikog značaja za jugoslovensko gospodarstvo. Služba osiguranja, poslije mnogo napora,...
  • Dodaj gas (2007)

    image
    Prelepa mlada ljubiteljka automobila uvučena je u smrtonosni svet ilegalnih trka egzotičnim automobilima.
  • Osveta: Ljubavna priča (2017)

    image
    Teena (Anna Hutchison) je samohrana majka koju na povratku kući, nakon proslave praznika Dana nezavisnosti, pred očima kćerke Bethie napadne i siluje lokalna...
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.