SEZONA: 1

EPIZODA: 7

SADRžAJ

Drevna divlja mrkva koja je čovjekova hrana od prethistorijskih vremena i danas ima svoje nasljednike bez kojih čovjek ne bi imao tako dobru zalihu važnih elemenata za zdravlje. Ovo povrće radosne boje jača psihu, a za mnoge je istočnjačke kulture ta boja najvažnija u odijevanju, jer smatraju da im osigurava mirnoću i stabilnost. Nove znanstvene spoznaje nedvosmisleno potvrđuju djelovanje mrkve na niz bolesti i degeneracija. Ipak, mrkvu svi najčešće povezujemo upravo s dobrim vidom. Redovita konzumacija mrkve, odnosno beta-karotena, snižava mogućnost razvoja makularne degeneracije za gotovo 40 posto. No njezin najvažniji sastojak je provitamin A, odnosno beta-karoten, koji se uz pomoć masti u našem tijelu pretvara i djeluje kao vitamin A. Uopće, važnost mrkve za zdrav i dobar vid neprocjenjiva je. Hipokrat je sigurno među prvima shvatio važnost pripreme hrane. Moderna istraživanja potvrđuju da, primjerice, kuhana mrkva sadrži značajno višu količinu beta-karotena no sirova.
Asistentica redatelja: Elza Kraljević
Ideja serijala: Jasna Burić

Fotografije

Hrana kao lijekHrana kao lijekHrana kao lijekHrana kao lijekHrana kao lijekHrana kao lijekHrana kao lijekHrana kao lijekHrana kao lijekHrana kao lijekHrana kao lijekHrana kao lijek

Recenzije


Nema recenzija
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.