SEZONA: 1

EPIZODA: 1

SADRžAJ

"Neka tvoja hrana bude tvoj lijek, a tvoj lijek neka bude tvoja hrana", još je u drevna vremena govorio Hipokrat. O najnovijim spoznajama suvremene znanosti, koje u središtu pozornosti imaju upravo hranu i zdrave prehrambene navike, govori popularnoznanstvena serija Hrvatske televizije "Hrana kao lijek". Doista, što je zdrave hrane oko nas manje, to je ona sve traženija. Koja je to hrana koja u organizmu djeluje poput lijeka? Zašto ju naš organizam treba, te kakvu vrijednost takva hrana ima za naše zdravlje?
O tome u seriji govore vrsni domaći i strani znanstvenici koji se bave kliničkom prehranom, nutricionisti, biolozi, povjesničari te brojni drugi stručnjaci i znalci koji proučavaju važnost zdrave prehrane za zdravlje čovjeka. Serija "Hrana kao lijek" snimana je u produkciji HRT-a tijekom tri godine, u različitim godišnjim dobima i razdobljima, ovisno o sadnji, rastu i dozrijevanju pojedinih plodova. Posebna vrijednost produkcije ove domaće znanstvene serije leži i u činjenici da promatra fenomen hrane kroz povijest do današnjih dana, dok multidisciplinarnim pristupom različite znanosti i znanstvenici ukazuju na važnost pojedine hrane za ljudski organizam, koja se unošenjem "ponaša" poput lijeka. Hrvatska radiotelevizija i ekipa serije, prema ideji i scenariju urednice serije dr. sc. Jasne Burić, u režiji Zdravka Mustaća, gledateljima su pripremili atraktivan sadržaj, koji će ih, na znanstveno utemeljen način educirati o zdravoj hrani koju nam svakodnevno nudi priroda u kojoj živimo. Seriju karakterizira uzbudljiva i poticajna TV priča, brojni kompetentni sugovornici, te ono najvažnije: uvjerljiva i obrazovna poruka za sve uzraste, koja će sasvim sigurno utjecati na životne navike i stavove mnogih o zdravoj i korisnoj prehrani za čovjeka.
S obzirom da je, više nego ikad, zdrava prehrana, zdrav način života, biološki uzgojena hrana bez aditiva ili bilo kakvih umjetnih aroma i kemijskih dodatnih supstanci jedna od najvažnijih preokupacija suvremenog čovjeka, budite uz Hrvatsku radioteleviziju i seriju "Hrana kao lijek".
Serija ima deset epizoda: MASLINA, MED, ČEŠNJAK, GROŽĐE, GLJIVE, RIBE, MRKVA, JABUKA, BOBIČASTO VOĆE, ZDRAVA PREHRANA I KRETANJE.
---
1. emisija:
Drevno, mitsko drvo masline gotovo je vječno. Za njega je čovjek vezan od biblijskih dana. Maslina nosi snažnu poruku tijekom čitava postojanja ljudske civilizacije. I danas je nezamjenjiva, ona daje čovjeku vrijedno ulje koje mu osigurava unos zdravih tvari koje čuvaju zdravlje. O tome što znanost znade o maslini i maslinovome ulju, te o svim maslinovim proizvodima koje čovjek treba, kako bi živio zdravo i dugo, govore vrhunski znanstvenici s područja različitih znanosti. Uopće, maslina je odigrala važnu ulogu u ukupnoj ljudskoj povijesti. Snažno je utisnuta u različite religije, u mitologije, ljudsku kulturu prehrane, liječenje, poimanje ljepote tijela... Danas je maslinovo ulje nezaobilazna zdrava prehrambena namirnica koja svjedoči o blagodati mediteranske prehrane za ljudsko zdravlje. Taj snažni mediteranski antioksidans koji ima nezamjenjive nezasićene masne kiseline daje organizmu zaštitu od mnogih bolesti. Posljednjih pola stoljeća u tehnologiji hrane uvedeno je oko četiri tisuće različitih kemikalija i zato je naša prehrana potpuno drukčija od prehrane naših baka i djedova. Stoga, hladno prešano ulje masline, koje tim postupkom postaje čisti maslinov sok, bez dodataka, savršeno je u prehrani čovjeka.
Prema ideji Jasne Burić
Asistentica redatelja: Elza Kraljević

Scenarist:
Producent: Mile Brkljačić

Fotografije

Hrana kao lijek: MaslinaHrana kao lijek: MaslinaHrana kao lijek: MaslinaHrana kao lijek: MaslinaHrana kao lijek: MaslinaHrana kao lijek: MaslinaHrana kao lijek: MaslinaHrana kao lijek: MaslinaHrana kao lijek: MaslinaHrana kao lijek: MaslinaHrana kao lijek: MaslinaHrana kao lijek: Maslina

Recenzije


Nema recenzija
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.