SADRŽAJ

Nicholas Nickleby rođen je u sretnoj obitelji u kojoj je proveo sretno djetinjstvo uz oca, majku i sestru Kate. Ali, s 19 godina ostao je bez oca. Majka, sestra i on potražili su pomoć kod očeva brata, bogatog burzovnog mešetara Ralphy Nicklebyja, čovjeka bez skrupula i bez srca. Nicholasu je našao posao učitelja u Yorkshireu, u školi za dječake koju vode okrutni Squeers i njegova žena, a Kate je postala meta sramotnih nasrtaja njegovih bogatih prijatelja. U Yorkshireu, Nicholas ne može mirno gledati zlostavljanja bepospomoćnih dječaka, osobito šepavog Smikea. Kad je Squeers htio bičevati Smikea nakon njegova neuspjelog pokušaja bijega, Nicholas istuče Sqeersa i sa Smikeom krene prema Londonu. Put ih na neko vrijeme zadrži u kazališnoj družini Vincenta Crummlesa, no odatle mora otići kad od sestre dobije pismo o njezinim nevoljama i sramoti koju doživljava...

Nicholas Nickleby doživio je desetak ekranizacija u različitim žanrovima, kao i većina Dickensovih romana (Oliver Twist, David Copperfield, Veliko očekivanje, Božićna priča) Dickens je slikar engleskog srednjeg i nižeg građanskog staleža i utemeljitelj socijalnog romana. Njegova djela odražavaju sklonost humoru i satiri, s dodatkom romantičnog i sentimentalnog.
I u ovom romanu, kao i u svim njegovim djelima, doznajemo mnogo o životu u Engleskoj u 19. stoljeću, o životu siromašnih i o hrabrosti i čestitosti kojom se mogu nadvladati teški uvjeti. Nicholas Nickleby lik je mladića kojega krase sve vrline: on je častan čovjek, nježan sin i brat, privlačan mladić. Kad ostane bez oca, ne dopušta da ga to slomi i navede da i sam počne činiti zlo kao ljudi koje susreće. Naprotiv, bori se za dobro i pomaže onima kojima je još teže nego njemu. Zato je ovaj Dickensov roman saga o pobjedi dobra nad zlim.
Scenarist i redatelj Douglas McGrath na filmu je oživio ono što je Dickens opisao. Nicholasa Nicklebyja izvrsno je odigrao karizmatični C. Hunnam; Squeersa isto tako izvrstan J. Broadbent, a i svi ostali glumci ostvarili su jako dobre uloge. Film je bio nominiran za Zlatni globus, a glumački ansambl osvojio je nagradu Američke udruge filmskih kritičara.

TRAJANJE: 132 min

Fotografije

Nicholas NicklebyNicholas Nickleby
PREPORUKE

Foxes (1980)

Danas
image
A group of friends come of age in the asphalt desert of the San Fernando Valley set to a blazing soundtrack and endless drinking, drugs and sex.

48 anđela (2007)

Danas
image
Seamus je 9-godišnji dječak s dijagnozom ozbiljne bolesti. U potrazi za čudom kreće u potragu za Bogom prije nego što Bog "pronađe" njega i isplovljava na malom...

Božić s Orašarom (2016)

Danas
image
Balerina Lily (Amy Acker) podiže svoju nećakinju Sadie, koja dobiva glavnu ulogu u Orašaru - no, redatelj je Lilyin bivši dečko.

Put u raj (2005)

Danas
image
Mak Kameron (Timothy Bottoms) je glumac u srednjim godinama, kojemu se čini da su najlepši dani njegova života i karijere iza njega. Nakon dugogodišnje slave...
TOP LISTE

Prijavi se