SADRžAJ

Luc Jacquet donosi nam priču o Claudeu Loriusu, koji je 1957. otišao istražiti ledene predjele Antarktike. Priča je to o Zemljinoj povijesti i o našoj budućnosti, koja je usko povezana s ljudskim utjecajem na naš planet. Ova priča o jedinstvenoj, i dirljivo ljudskoj, znanstvenoj pustolovini priča je o čovjeku koji je posvetio život otkrivanju ključnih tajni života, skrivenih u srcu zaleđena svijeta. Godine 1955. Claude Lorius javio se na oglas i zatim našao na Antarktici tijekom cijele jedne zime sa samo dvojicom pratitelja, bez mogućnosti da se vrati i bez ikakve pomoći. Ta prva misija na najjužnijem kontinentu odredit će cijelu njegovu budućnost. U zemlji koja dotad nije bila podvrgnuta znanstvenim eksperimentima mladić je shvatio da svaki mjehurić zraka zatočen u polarnoj kapi sadrži uzorak atmosfere iz vremena kad je nastao. Drugim riječima, samo nekoliko metara ispod površine u ledu je zatočen zrak koji su udisali stari Rimljani. To otkriće dovelo je do bušenja koje će odvesti znanstvenike 400.000 godina u prošlost, u povijest naše klime, što je prvo takvo postignuće. S obzirom na otkrića o globalnom zagrijavanju i ljudskom utjecaju na planet, Claude je proveo ostatak života podižući svijest o riziku kojem se ljudski rod izlaže postupajući loše sa Zemljom. No prečesto se susretao sa šutnjom, nerazumijevanjem, poricanjem ili pritiskom da šuti. Danas je taj znanstvenik pristao osvrnuti se u prošlost i sagledati svoj zagonetni život. Govori nam o našem vremenu, o antropocenu, novoj eri u kojoj su ljudi pokretači svjetske ekologije i klime. Većina njegove izvanredne životne priče prikazana je kroz obilje arhivskih snimki. Uz zrnate snimke, tipične za stare filmove, odlazimo u prošlost upoznati Claudea kao mladog istraživača prilikom njegovih ranih misija u golemoj pustoši južne polarne kape. Povijest glaciologije oživljava pred nama, kroz lica i impresivne krajolike koje susrećemo te kroz emocije koje oni izazivaju. Arhiva je isprepletena s današnjim snimkama Claudea dok se vraća na Antarktiku, i u svoju vlastitu prošlost, 60 godina nakon što je prvi put stupio na led. Kako se priča razvija, pratimo Claudea Loriusa u različite predjele svijeta u kojima su već dokazana njegova znanstvena predviđanja i u kojima sile prirode, pobuđene radikalnim promjenama u našoj klimi, počinju pokazivati svoju snagu i moć.

Fotografije

Led i neboLed i neboLed i neboLed i neboLed i neboLed i neboLed i neboLed i neboLed i neboLed i neboLed i neboLed i neboLed i neboLed i nebo

Recenzije


Nema recenzija

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.