SADRžAJ

Katalonsko pitanje je dokumentarac zasnovan na istorijskim spisima, dnevnicima različitih anonimnih ličnosti i zvaničnim dokumentima. Film istražuje zašto su generacije Katalonaca bile spremne da daju svoje živote zarad odbrane svojih zakona i slobode, a sve u vreme Rata za špansko nasleđe, koji je uzdrmao celu Evropu.
Glasom naratora, uz dodatak doku-dramskog materijala i rekonstrukcija, film se razvija u dva pravca. Jedan je psihološki portret dva monarha, Filipa V i Šarla III, koji su se nadmetali za špansku krunu.
Drugi pravac bavi se likovima Antonija de Viljaroela, vrhovnog komandanta katalonskih snaga, i Rafaela Kazanove, glavnog ministra Barselone, kao i njihovim ulogama u opsadi Barselone i njene konačne predaje 11. septembra 1714. godine.
Dva eminentna stručnjaka, istoričari Agusti Alkobero, direktor Muzeja katalonske istorije, i Karla Martinesa Šoa, profesora moderne istorije na univerzitetima u Santanderu, Barseloni i u Madridu nude svoje interpretacije događaja koji su se tu odvijali.
Katalonsko pitanje je više od istorijskog dokumentarca. To je prikaz kako volja da se ustane u odbranu slobode može da motiviše ceo narod da se pokrene, da prevaziđe svoja ograničenja.

Fotografije

Katalonsko pitanjeKatalonsko pitanje

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
  • Sufražetkinje (2015)

    image
    Mulligan glumi Maud, običnu ženu iz radničke klase koja postane borac u počecima feminističkog pokreta u borbi za pravo glasovanja u Velikoj Britaniji....
  • Pobuna (1952)

    image
    Radnja filma se dešava 1812. godine za vreme rata. Kapetan američkog broda Konkord je suočen sa pobunom i život mu zavisi od milosti vođe pobunjenika koji se...
  • Attenborough i Groblje Mamuta (2021)

    image
    Amaterskim lovcima na fosile, Sally i Nevilleu Hollingworthu, pridružuju se Sir David Attenborough i profesor Ben Garrod kada na periferiji Swindona otkriju...
  • Atentat u Sarajevu (1975)

    image
    Tijekom lipnja 1914. godine austrougarski nadvojvoda i prijestolonasljednik Franjo Ferdinand (C. Plummer) sprema se u pratnji supruge Sofije (F. Bolkan) posjetiti...
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.