poster

Divovska morska zmija: Susret s mitskom ribom

Giant Sea Serpent: Meet the Myth (2021)

dokumentarni | Francuska
Redatelj: Bertrand Loyer
Nat Geo Wild | srijeda | 12:55

Ocjena korisnika: 8.3/10
(4 glasa)

SADRžAJ

Znanstveni plovci uronjeni u bezdan kod francuske rivijere omogućavaju nam da prvi put detaljno proučimo najveću koštunjaču u svijetu zvanu pojas, stvorenje koje leži iza mita o morskoj zmiji.
Pojas, najveća koštunjača na svijetu, poznata je samo po nekoliko rijetkih primjeraka koji su se nasukali na obalu i uginuli te po jednom jedinom fosilu. Nevjerojatne dimenzije ove ribe koja može narasti i do 15 metara i vrpcoliko tijelo srebrne boje nadahnuli su mit o morskoj zmiji.
Protekle dvije godine znanstvene bove, potopljene na dubinu od dvije tisuće metara u Sredozemnom moru blizu francuske rivijere, privlačile su brojne vrste pučinskih riba. Među njima je i pojas koji se kreće okomito, sam ili u paru. Uz pomoć svjetskog stručnjaka za pojaseve i logističku suradnju entuzijasta, znanstvena ekspedicija otkriva biologiju ovog zagonetnog predstavnika bezdana. U potpunosti snimljen u ultra HD rezoluciji, ovaj dokumentarac razotkriva čudnovate navike te ribe. Zašto odrasle jedinke same sebe sakate i odstranjuju dvije trećine svog tijela bez ikakvih posljedica? Kako se pronalaze u nepreglednom oceanu? Zašto ova riba nema nijednog poznatog grabežljivca?

Glumci
Scenarist:
Producent: Bertrand Loyer
TRAJANJE: 52 min

Fotografije

Divovska morska zmija: Susret s mitskom ribomDivovska morska zmija: Susret s mitskom ribomDivovska morska zmija: Susret s mitskom ribomDivovska morska zmija: Susret s mitskom ribomDivovska morska zmija: Susret s mitskom ribom

Recenzije


Nema recenzija
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.