SADRŽAJ

Krajem 1915. godine, u drugoj godini Prvog svjetskog rata, početog napadom moćne Austrougarske carevine na malu Kraljevinu Srbiju, srpski narod, njegova vojska i država našli su se pred najvećim iskušenjem u svojoj istoriji.

Na Srbiju su krenule združene armije carevina Austrougarske, Njemačke i Bugarske. Braneći svaki put, svako brdo, svaku riječicu, kad su svako selo, svaka zaravan, svaki prevoj postajali istorijske kote, Srbija se, uzdajući se u pomoć saveznika, s vojskom, državnim ustanovama i silnim izbjeglim narodom našla na Kosovu, preostalom slobodnom dijelu svoje teritorije.
Tu je svaka dalja borba postala nemoguća, pa su se srpska vlada i srpska Vrhovna komanda, izbegavajući kapitulaciju, odlučile za jedini, sudbonosan, ali u isto vreme i časni poduhvat da srpska vojska, srpska država i dotle izbjegli narod napuste svoju državnu teritoriju i da se u više pravaca, po najvećoj zimi, povuče preko neprohodnih gudura Albanije i preko dijela besputne južne Crne Gore ka Jadranskom moru, u susret saveznicima.

I srpski narod i srpska vojska bili su iscrpljeni, na ivici ljudskih snaga, izgladnijeli i slabo odjeveni. Bio je to jedinstven poduhvat u istoriji, da jedna država ode u emigraciju.
Bilo je to nezapamćeno spašavanje nacionalne časti, veličanstveno po poduhvatu i po velikim žrtvama strašno. Najstrašnije u Svjetskom ratu.

Mučeništvo srpskog naroda u marševima za opstanak naroda i njegovo oslobođenje steklo je divljenje slobodnog svijeta za Srbiju i Srbe.

„Blagoslovena da si, zemljo, koja si ih ovakvim rodila!" - pisale su novine svijeta.
Došavši saveznicima na Krf, Srbi su sve svoje patnje saželi u pjesmu čežnje „Tamo daleko".

Ovaj stradalni srpski podvig od pre devedeset godina tema je filma „Gde cveta limun žut".

Fotografije

Gde cveta limun žut

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
 • Mačka iz budućnosti (2014)

  četvrtak
  image
  Viđali smo velike mačke iz prošlosti i sadašnjosti, ali dosad nismo mogli zamisliti budućnost. Istražujemo izazove koje bi velike mačke mogle očekivati. Vodeći...
 • Posljednja oaza (1983)

  četvrtak
  image
  Trogodišnje snimanje rezultiralo je gomilom materijala koji između ostalog prikazuje povratak jata ptica s dalekog juga, rađanja i smrt, borbe životinja te mnoge...
 • Čuvari niza (2015)

  četvrtak
  image
  The NFL has staged 48 Super Bowls. Four photographers have taken pictures at every one of them. In KEEPERS OF THE STREAK, director Neil Leifer tells the story of...
 • Sin Konga (2015)

  četvrtak
  image
  Serge Ibaka's improbable journey has taken him from the violence of Congo to the top of the NBA. In Son of the Congo, Ibaka returns home, hoping his basketball...
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.