poster

Gnothi Seauton - Upoznaj samog sebe

Gnothi Seauton (2015)

Redatelj: Ranko Varlaj

Ocjena: 8.9/10
Ocjena korisnika: 4.9/10
(8 glasova)

SADRžAJ

Nevjerojatan uspjeh obitelji Kostelić najbolja je pozitivna priča hrvatskog sporta i priča o jednoj od najvećih sportskih obitelji u povijesti skijanja ne samo u Hrvatskoj nego i u svijetu. Autor filma Bruno Kovačević snimao je Janicu i Ivicu Kostelić 23 godine, od samih njihovih početaka, kada nitko nije mogao pretpostaviti da će zahvaljujući njima Hrvatska, zemlja bez snijega, biti ovjenčana s 10 olimpijskih medalja u skijanju. Prvi kadrovi filma snimljeni su kada je Janica imala samo 8 godina, a posljednji nakon Zimskih olimpijskih igara 2014. godine u Sočiju na kojima je Ivica četvrti put osvojio olimpijsko srebro.
Producent filma je agencija za tržišno komuniciranje Real grupa, a koproducent Hrvatska radiotelevizija. Redatelj filma je Ranko Varlaj, a montažer Robert Petrinec.
"Gnothi seauton - Upoznaj samoga sebe" najgledaniji je sportski dokumentarni film prikazan u hrvatskim kinima, te jedan od najgledanijih domaćih i stranih dokumentarnih filmova gledanih kod nas u posljednjih 25 godina. Prikazivan diljem Hrvatske, oduševio je brojne gledatelje svojom neponovljivom pričom.

Osim u Hrvatskoj, film je izazvao odlične reakcije i dobio vrijedna priznanja u inozemstvu. Nakon kandidature za Academy Awards 2016. u kategoriji dokumentarnog filma, film je prikazivan čak tri dana na američkoj premijeri u Los Angelesu.
Nakon toga "Gnothi seauton" je osvojio nagradu za najbolji film u svojoj kategoriji na Worldfestu u Houstonu, u konkurenciji 600 filmova. Film je odabran za prikazivanje za Dan hrvatskog filma u Kataru, u Dohi, a nakon toga se plasirao na londonski The Raindance Film Festival. Svjetska priznanja dokaz su da snažna životna priča o obitelji Kostelić ne poznaje granice, a gledatelji izvan Hrvatske emotivno su reagirali na jedinstven prikaz snage, volje i upornosti koje su glavni akteri pokazali svojim životnim i sportskim primjerom.
Autor filma Bruno Kovačević dobitnik je priznanja Hrvatskog olimpijskog odbora za poseban doprinos promicanju sporta kroz sportske dokumentarne filmove. Autor je nekoliko nagrađivanih dokumentarnih filmova o hrvatskim sportašima - paraolimpijkama Ani Sršen i Sandri Paović te obitelji Kostelić (Dnevnik pobjednika i Gnothi seauton).
Film o neponovljivoj obitelji Kostelić Gnothi seauton dobio je i nagradu Sportskih novosti za promociju hrvatskog sporta. Nagrada Sportskih novosti za najbolje sportaše Hrvatske dodjeljuje se već 65 godina, a u izboru sudjeluje 355 novinara iz 57 redakcija.

Fotografije

Gnothi Seauton - Upoznaj samog sebe

Recenzije


Nema recenzija

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.