EPIZODA: 2

SADRžAJ

Šestinski kišobran, bezbroj puta viđen, simbol je grada Zagreba i dio prigorske narodne nošnje, Umijeće izrade zaštićeno je kao nematerijalna kulturna baština, ali je li to sve što o njemu znamo?
U ovoj pustolovnoj potrazi folklorista Vide Bagura otkrit ćemo da nismo jedini koji se ovim kišobranom diče!
U slikovitom planinskom selu Mauterndorf u pokrajini Lungau u Austriji priprema se velika svečanost, ophod o blagdanu Velike Gospe, tzv. Samsonumzug, a u povorci sudjeluju i mještani u najstarijim nošnjama uz koje se kao neizostavni ukras nose "šestinski" kišobrani?!
A osim zagrebačke obitelji Cerovečki izrađuje ih i salzburški kišobranar Kirchtag dok se najstariji primjerci, kao i u nas, čuvaju u muzejskim zbirkama! Pa, čiji je to kišobran - šestinski, prigorski ili austrijski? I je li to uopće važno? Hoće li potraga donijeti odgovor?
Narator: Vido Bagur

Voditelj: Vido Bagur
Snimatelj: Branko Cahun
Pripovjedač: Vido Bagur

Fotografije

Samson, kišobran, suncobranSamson, kišobran, suncobranSamson, kišobran, suncobranSamson, kišobran, suncobranSamson, kišobran, suncobran

Recenzije


Nema recenzija
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.