Ocjena: 8.1/10
Ocjena korisnika: 9/10
(2 glasa)

SADRžAJ

Godine 1985. dvojica mladih britanskih alpinista, Joe Simpson i Simon Yates, odlučili su osvojiti vrh Siula Grande na peruanskim Andama sa zapadne strane, što je pothvat koji zbog iznimno visoke rizičnosti nitko prije njih nije pokušao ostvariti. Mladići se uspiju uspeti na vrh, ali vratiti se još je veće iskušenje. Simpson tom prilikom slomi nogu, a Yates ga odluči spuštati malo pomalo na užetu, pri čemu se Simpson odsklizao i ostao visjeti iznad provalije. Simon mu ne može pomoći i da se sam ne bi odsklizao za njim prisiljen je presjeći uže. Joe propadne kroz ledenjak u uski procjep dubok desetak metara. Slomljene noge, potpuno sam i izoliran, nema nikakve šanse za preživljavanje. Ipak, njegova volja nevjerojatno je snažna...

Kevin Macdonald jedan je od najistaknutijih svjetskih dokumentarista proteklih desetak godina, a vrhunac njegova dokumentarističkog opusa je Oscarom nagrađeni rad "One Day in September" (1999), u kojem se bavio masakrom na Olimpijadi u Münchenu 1972. Ipak, njegov najveći interes bili su veliki filmaši, pa je tako snimio filmove o Howardu Hawku, Humphreyju Jenningsu, Donaldu Cammellu te glumcu koji je tumačio glavnog negativca u ranim filmovima Charlieja Chaplina. "Dotaknuti vrh" ide u red Macdonaldovih najambicioznijih ostvarenja, a koncipirao ga je kao kombinaciju svjedočenja samih protagonista nevjerojatnog događaja te igrane rekonstrukcije tih zbivanja, a temelji se na istoimenoj knjizi Joea Simpsona. Britanska filmska akademija dodjelila mu je Nagradu Alexander Korda za najbolji britanski film godine, a film je nagrađen i Britanskom nezavisnom filmskom nagradom za najbolji dokumentarac te najbolje tehničko dostignuće (fotografija Mikea Eleyja). Kevin Macdonald 2006. napravio je cjelovečernji igrani film "Posljednji škotski kralj", uglavnom fiktivnu biografiju zloglasnog ugandskog diktatora Idija Amina Dade, kojeg je tumačio Forest Whitaker i za to je nagrađen Oscarom.

Recenzije


Nema recenzija

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.