Ocjena: 6.8/10

SADRžAJ

Vijekovima se vodi rasprava o tome da li je mozak žena različit u odnosu na mozak muškaraca? Da li je ta razlika formirana već u genima ili na nju utiče sredina u kojoj nas vaspitavaju?
Očigledno je da u većini kultura dječake i djevojčice odmah po rođenju podstičemo da se igraju na drugačiji način, a da toga nismo svjesni. Tako u njih "ugrađujemo" kulturnu matricu koja ih rodno određuje. Taj pravac, koji pretpostavlja da se rod "bira" a da se ne nasljeđuje, dobio je zamah u poslednje vrijeme u svetu.
Međutim, pojavile su se i naučno-popularne knjige i novinski članci koji predstavljaju najnovija dostignuća nauke iz ove oblasti. Ona ukazuju, ponovo, da ipak postoje velike genetske razlike između muškog i ženskog mozga. Profesor Alice Roberts i Michael Mosley istražuju sličnosti mozgova oba pola da bi otkrili šta je zaslužno za različitost, priroda ili vaspitanje?

Fotografije

Imate li muški ili ženski mozak?

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.