SADRŽAJ

Film predstavlja pokušaj tumačenja životne priče slikara Save Šumanovića (1896-1942) kroz poslednju deceniju njegovog, inače kratkog, života, dakle kroz period slikarskog sazrevanja, ali i sve ozbiljnijeg zaplitanja u mreže poremećenog uma, na fonu narastajućeg fašizma.
Oslanjajući se, u najvećoj meri, na Šumanovićevu prepisku, autori grade literarnu priču o sudbini umetnika ironijom i smelim poigravanjem žanrovskim šablonima da bi konačnost Šumanovićeve sudbine (ustaše su ga ubile u rodnom Šidu) dobila ozbiljne tragične obrise.

Fotografije

Šumanović, komedija umetnikaŠumanović, komedija umetnikaŠumanović, komedija umetnika

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
 • Azra (1988)

  utorak
  image
  Film je proizveden 1988. godine u proizvodnji Foruma iz Sarajeva. Priča se odvija neposredno poslije II svjetskog rata na fonu brzih istorijskih promjena i...
 • Doći će taj dan (2016)

  utorak
  image
  Godina je 1967. U radničkom kvartu Kopenhagena dva neodvojiva brata Elmer i Erik oduzeta su bolesnoj majci i stavljeni u dom za dječake, dom zaboravljen od svih....
 • Alžir (1938)

  utorak
  image
  Prelepa Gebi upoynaje romantičnog kradljivca nakita u misterioznom Kazbahu.
 • Čaroban Božić (2018)

  utorak
  image
  Skriveno iznenađenje u majčinom starom stolu odvodi Emmu i njezinu obitelj na čarobno božićno putovanje.
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.