SADRžAJ

Poljska ulazi u treću jesen 2. svjetskoga rata i u Krakovu Nijemci užurbano preseljavaju preostale Židove u dio grada koji će postati geto. Njegovi prisilni stanovnici svjesni su onoga što ih čeka i pokušavaju spasiti barem najmlađe. Poljak Gnecio Lipa (O. Lubaszenko) uspijeva prokrijumčariti jedanaestogodišnjega židovskoga dječaka Romeka (H. J. Osment) kroz brojne nadzorne točke i odvesti ga u svoje selo. Svjesna strašnih posljedica koje čekaju cijelu obitelj bude li dijete otkriveno, novome članu protivi se i Gneciova žena Mańka (M. Foremniak). Pridošlicu prihvaća jedino mlađi domaćinov sin Tolo (L. Hes) i njih se dvojica sprijateljuju. U tijeku su pripreme za prvu pričest i dječaci, s obzirom na strašnu stvarnost koja ih okružuje, duboko proživljavaju svećenikovu (W. Dafoe) poduku o Isusovoj muci te se identificiraju s biblijskim likovima. Tolo je poput Isusa spreman žrtvovati život za spas čovječanstva. No malo je tako nesebičnih suseljana, a poneki su spremni i na najgore postupke...
Dojmljiva psihološka ratna drama koju je snimio u američko-poljskoj koprodukciji prema vlastitome scenariju nadahnutom osobnim iskustvima iz djetinjstva redatelj Yurek Bogajevicz. Napustivši Poljsku u drugoj polovici sedamdesetih, Bogajevicz (Bogajewicz) je američku karijeru uspješno započeo 1987. dramom o sredovječnoj newyorškoj glumici "Anna" za koju je scenarij napisao s Agnieszkom Holland. Ovaj nadareni filmaš skladno objedinjuje karakterističnu poljsku sklonost preispitivanja najtamnijih strana ljudskoga značaja s američkim smislom za melodramatično. Temi holokausta pristupa stoga slojevitije od većine svojih hollywoodskih kolega. Uz izvrsnu fotografiju Pawela Edelmana, u filmu se ističu svi članovi mnogobrojne internacionalne glumačke ekipe u kojoj su najbolje uloge ostvarili sigurno vođeni mali glumci. Ova intimna drama odrastanja na pozadini sveopćega ratnoga užasa, predstavlja uzbudljiv vapaj za ljudskošću.

Fotografije

Na rubu života

Recenzije


Nema recenzija

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: polica privatnosti.